EconomieDe winter door

„Nederlander moet weer leren de tering naar de nering te zetten”

Door de energiecrisis moeten mensen noodgedwongen de tering naar de nering zetten. „Net als vroeger.”

6 October 2022 15:40
Het sluiten van de luiken voor de ramen helpt om de warmte bij de familie Matze in Leerbroek binnen te houden. beeld RD, Anton Dommerholt
Het sluiten van de luiken voor de ramen helpt om de warmte bij de familie Matze in Leerbroek binnen te houden. beeld RD, Anton Dommerholt

Het echtpaar Matze (beiden 75) woont in het vroegere schoolhuis aan de Brink in Langbroek. Gebouwd in 1875 tussen de hervormde kerk en de vroegere school in. „Ons huis heeft geen spouwmuren en ook geen dakisolatie. Daardoor is ons gemiddeld gasverbruik in verhouding hoog: 3500 kuub per jaar.”

Omdat de huizen aan de Brink tot het beschermd dorpsgezicht behoren, mag er aan de voorkant niets veranderd worden. Dat betekent dat er geen zonnepanelen op het dak mogen komen.

De heer des huizes heeft eens bij een aannemer geïnformeerd welke mogelijkheden er zijn om de woning beter te isoleren.„We zouden dan maandenlang ons huis uit moeten. Binnen komen er overal extra muren om een spouwmuur te realiseren. Het hele dak moet er af om een geïsoleerd dak te krijgen. Kortom, je bouwt eigenlijk een compleet nieuwe woning met de bijbehorende kosten. Dat hoeft van ons op onze leeftijd niet.”

Matze heeft wel andere manieren om het gasverbruik omlaag te krijgen. Hij heeft vorig jaar een nieuwe cv-ketel laten plaatsen. „Die is zoveel zuiniger dan de vorige dat ik hem in één jaar heb terugverdiend.”

De zes kinderen van het echtpaar zijn al een poos de deur uit waardoor de bovenverdieping niet meer wordt gebruikt. Matze: „De radiatoren staan daar zo laag dat het net niet vriest. Bovendien hangen we voor het trapgat een zwaar gordijn waardoor de warmte niet naar boven glipt.”

Wol

Die zware gordijnen hangen ook voor de ramen. „Tegenwoordig heeft bijna niemand meer gordijnen. Bij ons zijn ze van 100 procent wol. Ze werken daarom ook sterk isolerend.” Ook het sluiten van de luiken voor de ramen helpt om de warmte binnen te houden.

Matze is meestal vroeg wakker. Het eerste stukje van de dag loopt hij gerust met een warme skibroek en een dikke jas aan. „Heerlijk warm, ik kan het iedereen aanbevelen.” Pas tegen acht uur gaat de temperatuur vanuit de nachtstand (15 graden) enkele graden omhoog.

De 75-jarige is nog van plan de verwarmingsbuizen te isoleren en folie achter de radiatoren te plakken. „Dat zorgt ervoor dat de warmte zoveel mogelijk op de plek komt waar je die wilt hebben.”

Matze vindt dat er bij Nederlanders een knop om moet. „Laten we de tering naar de nering zetten, net als vroeger. Waarom moeten we er in elk vertrek even warmpjes bij zitten? Vroeger was er vaak ook maar één kachel in een huis en dus slechts één vertrek behaaglijk verwarmd.”

Jaarverbruik

De Langbroeker volgt het gasverbruik via de website van energieleverancier Eneco. „Veel mensen kijken alleen maar welk bedrag er per maand aan energie wordt afgeschreven. Veel beter is het om naar het jaarverbruik te kijken en te onderzoeken op welke manier je kunt bezuinigen. Van november tot en met februari zijn het de koude maanden. Anticipeer daarop en kijk hoe je het verbruik van energie juist in die maanden kunt verminderen. Beter aan de voorkant je gedrag en gewoontes aanpassen dan aan de achterkant jammeren over de energierekening.”

Wilt u ook vertellen hoe u de winter doorkomt? Mail naar econ@rd.nl.

serie De winter door

De energierekening is hoger dan ooit. Hoe komen particulieren en bedrijven de winter door? Deel 1, volgende week maandag deel 2.

Meer over
De winter door

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer