Binnenland

Onderzoeker: werkgevers moeten zwangere werknemers beter helpen

Werkgevers moeten meer doen om hun zwangere werknemers voor te lichten en ze moeten helpen om de werksituatie voor hen veilig te maken, vindt bedrijfsarts Monique van Beukering. Ze baseert zich op haar onderzoek voor het Amsterdam UMC, waaruit naar voren komt dat de kans op een vroeggeboorte toeneemt van 7 naar 10 procent als een zwangere vrouw lichamelijk inspannend werk doet of meer dan 40 uur per week werkt. Zeker de helft van de vrouwen die zwanger zijn, kampt met een onveilige werksituatie.

ANP
5 December 2022 15:00

Vrouwen die een zwangerschap hebben met complicaties - bijvoorbeeld een hogere bloeddruk, eerdere vroeggeboren kinderen, zwanger zijn van een meerling - hadden altijd al meer kans op een vroeggeboorte. Van de groep die zwanger is van een meerling doet zelfs 60 procent ‘onveilig werk’, signaleert Van Beukering. De kans op een vroeggeboorte was bij deze zwangerschappen al twee of drie keer zo hoog als de vrouw onveilig werk deed. Voor deze groep is het belangrijk om bijvoorbeeld niet meer dan 28 uur per week te werken en geen avond- of nachtdiensten te draaien.

„Dit onderzoek laat in keiharde cijfers zien dat minstens de helft van de zwangere vrouwen onnodig risico loopt”, zegt Van Beukering, die dinsdag promoveert bij Amsterdam UMC. „Veel vrouwen weten zelf niet hoe ze hun werk veiliger kunnen inrichten.” Leidinggevenden moeten zwangere werknemers dus beter voorlichten, herhaalt ze. Ook zouden verloskundigen en gynaecologen op een betere manier kunnen samenwerken met de bedrijfsartsen. „De bedrijfsarts kan de richtlijn volgen om het werk aan te passen aan de persoonlijke situatie.” Een werknemer kan ook zelf naar de bedrijfsarts toe gaan, zonder dat de leidinggevende dat weet.

Bovendien kan uitkeringsinstantie UWV helpen met preventie. „Die betaalt immers het ziekteverzuim van zwangeren die niet kunnen werken. Als het UWV helpt met voorlichting, zou dat werkgevers enorm helpen.” Verder ziet Van Beukering ook een rol voor zorgverzekeraars. „Het scheelt heel veel geld om minder vroeggeboren kinderen te hebben”, zegt ze. Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben vaker last van complicaties, zoals ontwikkelingsproblemen of een verminderde afweer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer