Ministerie maakt uitzondering voor religieuze bijeenkomsten

Corona
Grapperhaus. beeld ANP, Sem van der Wal

Het beleggen van religieuze bijeenkomsten blijft vooralsnog mogelijk.

Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagmiddag bekendgemaakt op de website. Het departement gaat op een aparte pagina nader in op de persconferentie van maandag waarin minister Grapperhaus (Justitie) mededelingen deed over een samenscholings- en bijeenkomstenverbod.

408956598Kerkdienst tot 1 juni afgeschaald tot kleinst mogelijke eenheid

Het ministerie herhaalt dat alle evenementen tot 1 juni worden afgelast, ook die met minder dan honderd personen. Een evenement is in de definitie van het ministerie een planbare en vergunningsplichtige samenkomst. Tot en met 6 april zijn ook andere soorten samenkomsten verboden, maar voor religieuze bijeenkomsten zoals kerkdiensten wordt een uitzondering gemaakt. Deze samenkomsten mogen doorgang vinden, mits er hooguit dertig personen aanwezig zijn die onderling 1,5 m afstand van elkaar kunnen nemen.

Maandag meldde het ministerie al dat onder die voorwaarden ook kerkelijke uitvaarten en huwelijken doorgang mogen vinden; iets wat in het actuele document bekrachtigd wordt. Maandag leek het er nog op dat zondagse kerkdiensten alleen nog konden plaatsvinden in de kleinst mogelijke eenheid: een predikant en een enkel kerkenraadslid. Naar nu blijkt, geldt ook voor gewone kerkdiensten de bovengrens van dertig aanwezigen.