EU zet alles op alles voor bedrijven in Iran

Rutte bij aankomst in het Bulgaarse Sofia, donderdag. beeld EPA, Vassil Donev

In een poging om Europese bedrijven in Iran te beschermen tegen Amerikaanse sancties, overweegt de EU een nooit eerder gebruikte verordening in te zetten.

Met die verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd, werd donderdag bekend.

De Europese Commissie heeft de in 1996 bedachte regeling uit de kast gehaald om het nucleaire akkoord met Iran te redden. De Amerikaanse president Trump heeft zich uit de deal van 2015 teruggetrokken en wil weer sancties instellen. De EU-leiders hebben zich op een top in het Bulgaarse Sofia gebogen over manieren om Europese bedrijven daartegen te beschermen en zijn positief over het zogeheten ”blokkadestatuut”. Dat werd indertijd opgesteld toen de VS met sancties dreigden tegen Europese bedrijven die zaken deden met Cuba, Libië en Iran.

De EU is erop gebrand de Iran-deal in stand te houden, omdat het volgens de unie de beste garantie biedt op veiligheid in de regio en Europa. Ook andere opties liggen op tafel, zoals voor Iraanse olie in euro’s betalen in plaats van in dollars.

Volgens premier Rutte is het „essentieel dat de EU eensgezind blijft optrekken” in relatie tot de VS, over zowel „prangende onderwerpen” als het nucleaire akkoord met Iran. Over de dreigende Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium per 1 juni zei hij: „Ons doel is een permanente uitzondering of, nog beter, eliminatie van de heffingen.”