Met onhandige tweet over Flynn drijft president Trump zichzelf in het nauw

Maandoverzicht december 2017
President Trump ligt opnieuw onder vuur nadat hij liet blijken al eerder van het liegen van Flynn op de hoogte te zijn geweest. beeld AFP, Jose Luis Magana

Trump twittert graag en veel. Maar echt handig is hij er niet mee. Door een tweet heeft hij in de achterliggende dagen veel verwarring gezaaid en mogelijk zichzelf in de nesten gewerkt.

Zeker is dat het de president onaangenaam heeft getroffen dat zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn vrijdag liet weten voluit mee te werken aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische connectie. Daardoor zou de president in het nauw gedreven kunnen worden. Enkele uren nadat hij officieel in staat van beschuldiging was gesteld, bekende Flynn tegenover de FBI te hebben gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur.

Flynn ontkende eerder tegenover de inlichtingendienst dat hij eind vorig jaar overleg had gevoerd met de Russische ambassadeur over de sancties die president Obama aan Rusland wilde opleggen. Omdat Flynn op dat moment nog niet in dienst was van de Amerikaanse regering, was het hem verboden te onderhandelen met de Russen. Flynn geeft nu toe daarover oneerlijk te zijn geweest toen hij door de FBI over zijn Russische contacten aan de tand werd gevoeld.

Met zijn bekentenis ontloopt Flynn mogelijk een aanklacht wegens hoogverraad, waarop een jarenlange gevangenisstraf staat. Voor liegen tegenover de FBI staat maximaal vijf jaar.

Juristen wijzen erop dat de speciaal aanklager alleen zo’n deal met een verdachte zal sluiten als er meer tegenover staat dan alleen de bekentenis de onwaarheid te hebben gesproken. En er zijn aanwijzigingen dat de voormalige veiligheidsadviseur meer te vertellen heeft. Donderdag zei de openbaar aanklager al dat Flynn niet op eigen houtje handelde. Hij zou vooraf overleg hebben gehad met een „zeer hooggeplaatste” uit het transitieteam van Trump. In de rechtbank verklaarde Flynn vrijdag dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps overgangsteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren. Ook had hij het team steeds op de hoogte gehouden.

In de Amerikaanse media wordt inmiddels gesuggereerd dat Trumps schoonzoon Jared Kushner de contactman was voor Flynn. Opvallend is ook dat de advocaten van de voormalige veiligheidsadviseur vrijdag hebben laten weten niet meer met de juristen van het Trumpteam samen te werken. Jessica Levinson, hoogleraar aan de Loyola Law School in Los Angeles, leidt hieruit af dat Flynn vast en zeker belastend materiaal heeft over medewerkers van Trump en daarvan ook al iets moet hebben gedeeld met Mueller.

Bom

In een poging zich te distantiëren van de malafide praktijken van Flynn heeft Trump een tweet geschreven die –onbedoeld– opzien baarde. „Ik moest Flynn ontslaan omdat hij loog tegen de vicepresident en tegen de FBI.” Het eerste was bekend, het tweede sloeg in als een bom.

Flynn werd in februari door Trump ontslagen. Als waar is dat de president toen al wist dat zijn veiligheidsadviseur had gelogen tegenover de FBI, heeft hij veel uit te leggen. In dat geval zouden het verzoek van Trump, nadien, aan de baas van de FBI –James Comey– om geen onderzoek meer te doen naar Flynn en het latere ontslag van Comey kunnen worden uitgelegd als belemmering van de rechtsgang. Juist dat leidde in 1974 tot het voortijdig vertrek van president Richard Nixon.

Weliswaar heeft inmiddels een advocaat van Trump de schuld voor de tweet op zich genomen. Maar daarmee is Trump beslist nog niet van de kwestie af.