Dag van Woede tegen controle moslims op Tempelberg

beeld AFP

Bij de Leeuwenpoort in de Oude Stad van Jeruzalem kwam het gisteravond opnieuw tot botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Moslims protesteren tegen de inzet van metaaldetectors bij de ingangen van de Tempelberg in Jeruzalem. De Palestijnse Fatahpartij heeft woensdag uitgeroepen tot Dag van Woede.

Bij de protesten van dinsdagavond zijn zeker zestien gewonden gevallen: veertien Palestijnen en twee Israëlische agenten. Vanwege de Dag van Woede werden er in diverse Palestijnse steden vandaag nieuwe demonstraties verwacht.

De politie heeft de poortjes met de metaaldetectors geplaatst om te voorkomen dat terroristen wapens naar binnen smokkelen. Vrijdag openden drie moslims het vuur op politieagenten bij een van de ingangen van de Tempelberg, waarbij twee agenten het leven verloren.

Na de aanslag sloot de politie om veiligheidsredenen de Tempelberg af en begon een zoektocht naar mogelijk meer wapens op de plek. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld kon dinsdagmorgen niet bevestigen of die zijn gevonden.

Moslims mochten zondag weer de Tempelberg op, die zij Haram al-Sharif of al-Aqsa noemen. Voorwaarde was echter wel dat ook zij nu door de veiligheidspoortjes zouden gaan. Joden en toeristen moesten dat altijd al als zij de berg op wilden.

Toen de leiders van de Waqf, de islamitische dienst die de Tempelberg beheert, zondag arriveerden, riepen zij de moslims er echter toe op zich te verzetten tegen de nieuwe procedure. Veel moslims deden hun gebeden de afgelopen dagen daarom buiten de Tempelberg, maar anderen besloten zich neer te leggen bij de nieuwe regel en gingen via de poortjes wel naar de heilige plek.

Hanan Ashrawi van het Departement voor Cultuur en Informatie van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO noemde de plaatsing van metaaldetectors een „flagrante schending van de rechten en vrijheden van Palestijnse moslims.” Volgens haar voorzien „dergelijke opdringende en ontmenselijkende praktijken” Israël van een carte blanche om veiligheidscontroles uit te oefenen over de heilige plaatsen van Jeruzalem. Ashrawi wees erop dat de islamitische Waqf het recht heeft op veiligheidscontroles en maatregelen in het gebied rond de al-Aqsa.

Premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag echter al dat de „status quo” op de Tempelberg gehandhaafd wordt. Deze bepaalt dat moslims gebedsrechten hebben en Joden en christenen bezoekrechten. Sommige Knessetleden willen de regels wijzigen en ook Joden gebedsrechten verlenen.

De Tempelberg ging maandag ook weer open voor Joodse bezoekers en toeristen. The Jerusalem Post berichtte dat de eerste Joodse groep die de Tempelberg opging, gebeden uitsprak voor de twee omgekomen politieagenten. Functionarissen van de Waqf, die erop toe moeten zien dat Joden de plaats niet gebruiken om te bidden, waren niet aanwezig om daartegen te protesteren.