Weinig hinder verwacht door fotografenstaking

De staking van naar verwachting honderden fotojournalisten vrijdag leidt vermoedelijk niet tot een gebrek aan actuele nieuwsfoto’s. Martijn Bennis, directeur van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), verwacht geen problemen. „We hebben voldoende mensen aan het werk, dus we weten zeker dat we het nieuws kunnen coveren.”

Zoals het er nu naar uitziet, leggen meer dan 450 nieuwsfotografen het werk neer uit onvrede over de tarieven en waardering die ze krijgen voor hun werk. Ook houden ze ’s ochtends een actie voor de deur van het ANP in Den Haag. Volgende week volgen vergelijkbare protesten bij mediabedrijven TMG, Sanoma en de Persgroep.

Volgens Bennis betekent het dat als het ANP voldoende foto’s krijgt, de media die zijn aangesloten bij het persbureau ook geen problemen ondervinden door de staking.

Een woordvoerder van de Persgroep weet niet hoeveel fotografen die voor zijn mediabedrijf werken, meedoen aan de actie. Ook hij denkt niet dat de aangesloten media bij de Persgroep zonder foto’s komen te zitten, aangezien „de fotoredacties zich op de staking hebben kunnen voorbereiden”.