Slaapproblemen bij ADHD’ers verhogen risico op overgewicht

Hoe ernstiger de symptomen van ADHD, hoe meer kans er is op diverse slaapproblemen, waaronder rusteloze benen, slaapapneu en inslaapproblemen. ontdekte dr. Suzan Vogel op basis van onderzoek waarop ze maandag promoveerde aan de Vrije Universiteit. beeld iStock

Hoe ernstiger de symptomen van ADHD zijn, hoe groter ook de kans is op slaapproblemen, waaronder een slaaptekort. Dit slaaptekort zou ook het verband tussen ADHD en ernstig overgewicht kunnen verklaren.

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Suzan Vogel waarop ze maandag promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vogel werkt als arts-onderzoeker bij het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ.

In Nederland heeft naar schatting zo’n 2 tot 5 procent van de volwassenen ADHD. Dat kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Volwassenen met ADHD zijn vaker werkloos, presteren vaker onder niveau op studie en werk, hebben vaker relatieproblemen en zijn vaker gescheiden dan volwassenen zonder ADHD.

Vogel deed onder andere onderzoek naar bijkomende lichamelijke problemen van volwassenen met ADHD, zoals slaapproblemen en ernstig overgewicht. Vogel: „Hoe ernstiger de symptomen van ADHD, hoe meer kans er is op diverse slaapproblemen, waaronder rusteloze benen, slaapapneu en inslaapproblemen.”

Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de volwassenen met ADHD ernstig overgewicht heeft. Een korte slaapduur leidt tot vreetbuien en obesitas. „Het behandelen van dit slaaptekort bij volwassenen met ADHD lijkt daarmee een belangrijk aangrijpingspunt om verdere gewichtstoename te voorkomen. Verder onderzoek moet uitwijzen welke behandeling van slaapgebrek het risico op gezondheidsproblemen bij volwassenen met ADHD het meest vermindert.”