Monument voor Friso onthuld in Strijensas

Friso
Burgemeester J. Klijs van gemeente Strijen heeft zaterdag een monument onthuld dat verwijst naar de verdrinkingsdood van prins Johan Willem Friso. Foto Dirk Hol Dirk Hol

STRIJENSAS – Burgemeester J. Klijs van gemeente Strijen heeft zaterdag een monument onthuld dat verwijst naar de verdrinkingsdood van prins Johan Willem Friso.

Op 14 juli is het exact 300 jaar geleden dat de prins uit het Friese Nassauhuis omkwam in het zicht van de haven van Strijensas. Omdat op die datum veel mensen op vakantie zijn, is de herdenking naar voren gehaald.

In basisschool De Hooistoof presenteerde auteur Bas Hooghwerff uit Klaaswaal zijn boek over de prins en zijn voorgeslacht. Vooral het geestelijk leven van de Nassau’s krijgt daarin aandacht.

Tijdens de plechtigheid dook de reddingsbrigade de herdenkingsplaquette op uit het water, waarna de burgemeester het op een meerpaal bevestigde. In De Hooistoof waren enkele panelen uit de expositie ”In het zicht van de haven” te zien. Deze tentoonstelling is te zien in het museum Het Land van Strijen in Strijen.