Artsen openen meldpunt voor misstanden in cosmetische zorg

De beroepsvereniging voor cosmetisch artsen NVCG heeft maandag een meldpunt voor misstanden in de cosmetische zorg geopend. Daarmee willen de artsen een beeld krijgen van de omvang en de aard van de misstanden en dat delen met beleidsmakers en handhavende instanties.

De vereniging en het consumentenprogramma Radar hebben samen onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden. Aan de enquête hebben 77 cosmetische artsen meegedaan. Daarvan meldden 55 een patiënt te kennen die ervaringen heeft met een complicatie na een cosmetische behandeling met medische apparatuur door niet-bevoegden zoals schoonheidsspecialisten.

Voorbeelden van cosmetische ingrepen die ook door onbevoegden worden uitgevoerd, zijn het vullen van de lippen met een hyaluronpen of een behandeling met plasma-energie om de huid strak te trekken. „Zolang er geen paal en perk gesteld wordt aan het gebruik van medische technieken als hyaluronpennen en medische apparatuur op basis van plasma-energie kan iedereen in Nederland deze medische hulpmiddelen en technieken gebruiken”, stelt NVCG-voorzitter Catharina Meijer. „Cliënten lopen daardoor ernstige risico’s.”