Restauratie Eusebiuskerk Arnhem kan even door (fotoserie)

Werkzaamheden woensdag bij de Eusebiuskerk. De restauratiewerkzaamheden aan de kerk in het centrum van Arnhem zijn deze maand begonnen en gaat mogelijk tientallen miljoenen euros kosten en duurt langer dan tien jaar. beeld ANP ANP
7

ARNHEM (ANP). De restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem kan even verder nu de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland daarvoor samen een miljoen euro op tafel hebben gelegd. De restauratie, die al jaren aan de gang is, lag stil omdat het geld op was. In de komende maanden moet er volgens de gemeente een oplossing worden gevonden voor de 16 miljoen euro die nog nodig is om de kerk helemaal te herstellen.

De aannemer wilde begin juni de bouwsteigers rond de toren afbreken, maar dat vinden gemeente en provincie zonde van de vele miljoenen die al zijn geïnvesteerd. „Kennis en vakmanschap zouden ook verloren gaan”, zeggen zij.

De Eusebius uit de vijftiende eeuw werd wereldberoemd door beelden van de Slag om Arnhem in september 1944. Na de oorlog is de kapotgeschoten kerk gerenoveerd, maar aan het begin van deze eeuw bleek dat de gebruikte steensoort afbrokkelt.

Het Rijk wil niet meebetalen aan restauratie, omdat monumentenzorg een provinciale taak is. Maar volgens de provincie en enkele Kamerfracties is de Eusebius een ‘monument van de buitencategorie’ zoals paleis Soestdijk en de Sint-Jan in Den Bosch en daarvoor moet het Rijk apart geld geven. De overheden gaan opnieuw met elkaar praten.