Politiek

Kamerlid wordt door systeemfout opeens hij/zij/hen: BBB en SGP ontstemd

De officiële site van de Tweede Kamer hanteerde deze week voor alle 150 Kamerleden plots de voornaamwoorden hij/zij/hen.

Politiek

Informateurs Putters wil alle fractievoorzitters spreken

Informateur Kim Putters gaat volgende week alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer uitnodigen om hun visie te vernemen op de manier waarop kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken.

Kabinetsformatie

Hoe SGP en CU uiteenlopen in hun houding tegenover PVV

Meer dan de ChristenUnie staat de SGP welwillend tegenover een kabinet met daarin de PVV. Dat bleek vorige week tijdens het formatiedebat. Hoe is dat te verklaren? Drie politicologen laten er hun licht over schijnen.

Podcast Bellen met Den Haag

De invalpremier na overstap Rutte naar NAVO: Johan Remkes of Stef Blok?

Als Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is het zeer goed mogelijk dat Johan Remkes of Stef Blok de nieuwe premier wordt van een extraparlementair kabinet, geeft Jakko Gunst aan. „Bij een extraparlementair kabinet blijven de politiek leiders in de Tweede Kamer, dus ook Dilan Yeşilgöz (VVD).” In de podcast Bellen met den Haag, blikt Jakko Gunst terug op het debat over het eindrapport van informateur Plasterk.

parlementvaria

Stroeve relaties in politiek Den Haag

Oud-premier Dries van Agt (CDA) en koningin Beatrix onderhielden een stroeve relatie. Ook tussen GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans en oud-informateur Ronald Plasterk botert het niet.

Politiek

De politieke week: Terug bij af

Formeel is Kim Putters aangesteld als informateur. Zijn taakopdracht heeft echter veel weg van die van een verkenner. Welke meerderheid ziet Putters die straks de verantwoordelijkheid moet nemen om het land te regeren?

Politiek

Kamer trekt extra geld uit voor agrarisch natuurbeheer

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een voorstel om dit jaar ruim 20 miljoen euro extra uit te trekken voor agrarisch natuurbeheer. Ook werd extra geld voor de uitkoop van boeren goedgekeurd.

Kabinetsformatie

Informateur Putters spreekt als eerste met kenners staatsrecht

Informateur Kim Putters gaat zich voor zijn opdracht breed oriënteren. Vrijdag sprak hij met minister van Staat Herman Tjeenk Willink en met Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State.

Politiek

CU en SGP: Zorgprofessional moet omgang met puberteitsremmers verantwoorden

CU en SGP willen dat zorgprofessionals in een nieuwe richtlijn uitgebreider reflecteren op de terughoudendheid van buitenlandse artsen met het voorschrijven van puberteitsremmers.

formatiedebat

Rob Jetten (D66): Niet elk risico doet zich daadwerkelijk voor

De overheidsfinanciën hangen sinds vorige week als een donkere, dreigende wolk boven de formatietafel. Is dat wel terecht? Daarover lopen de meningen uiteen.

kabinetsformatie

Geen klassiek meerderheidskabinet, maar wat dan wel? Er zijn nog drie opties

Een nieuwe informateur moet volgens Geert Wilders gaan kijken voor welke kabinetsvorm een toekomstige centrumrechtse coalitie kan kiezen. Dat zei de PVV-leider woensdag tijdens het debat over de stukgelopen informatieronde. Een voorschot.

kabinetsformatie

Kamer gunt Wilders nog een tweede kans

De rol van PVV-leider Wilders in de kabinetsformatie is nog niet uitgespeeld, ondanks dat de eerste gespreksronde is geklapt. Elf partijen kunnen zich vinden in zijn voorstel om SER-voorzitter Kim Putters naar voren te schuiven als nieuwe informateur.

NAVO

Urgentiegevoel in Kamer: maak werk van veiligheid

Europa moet werk maken van haar eigen veiligheid, zeker voor het geval Donald Trump terugkeert in het Witte Huis.

Politiek

Kamer vraagt onderzoek naar beperking acties van belangenclubs bij rechter

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming moet snel bekijken of belangenorganisaties zonder veel betalende leden minder gemakkelijk naar de rechter kunnen stappen om overheidsbeleid aan te vechten.

formatie

Om welke drie kwesties draait het formatiedebat van woensdag?

Piepend en krakend kwam de eerste formatieronde tot stilstand om uiteindelijk zelfs te eindigen met een luide knal: Pieter Omtzigt liep weg. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met scheidend informateur Ronald Plasterk. Deze drie kwesties staan centraal.

kabinetsformatie

Wilders houdt hoop, oppositie kritisch over informatie

PVV-voorman Geert Wilders een BBB-leider Caroline van der Plas houden hoop op de vorming van een centrumrechtse samenwerking met VVD en NSC. De linkse partijen reageren kritisch op het verslag van informateur Plasterk.

kabinetsformatie

VVD en NSC wilden beiden gedogen, Omtzigt lijkt zijn zin te krijgen

Informateur Ronald Plasterk gelooft nog steeds dat PVV, VVD, NSC en BBB overeenstemming kunnen bereiken. Na bijna twee maanden van gesprekken voeren ontbreekt daarvoor echter een duidelijk „perspectief”, staat in zijn verslag. Maar Omtzigts buit lijkt binnen.

Kabinetsformatie

Dit vinden vijf NSC-stemmers van ophef rond Pieter Omtzigt

De schijnwerpers staan deze dagen gericht op Nieuw Sociaal Contract (NSC). Tamelijk abrupt kapte de nieuwe partij vorige week de formatiebesprekingen met PVV, VVD en BBB af. Vijf NSC-stemmers reageren op de politieke heisa rond NSC-leider Pieter Omtzigt.

Podcast Bellen met Den Haag

Stoppen met formatiebesprekingen: een slimme zet van Omtzigt

De sfeer tussen de onderhandelende politici was kribbig en stekelig geworden. Voor velen trok Omtzigt zich toch onverwacht terug uit de formatiebesprekingen. Ondanks de kritiek die hij – ook vanuit zijn eigen achterban – kreeg, is het de vraag of het een slimme zet is.

Politiek

Rechtsherstel spaarders valt mogelijk duurder uit na nieuw advies

Er is een kans dat het compenseren van spaarders die jarenlang te veel belasting hebben betaald duurder uitvalt.

parlementvaria

SGP zwaait Van der Staaij en Bisschop uit

De SGP’ers Kees van der Staaij en Roelof Bisschop namen al eerder afscheid van de Tweede Kamer, van de fractie en van al degenen met wie ze als Kamerlid samenwerkten. Zaterdag bedankten partijgenoten de mannenbroeders.

ANP politiek

ANP politiek