Jan Peter Teeuw: Schrijven van kerstoratorium is als een grote puzzel

Jan Peter Teeuw. beeld Sjaak Verboom

Normaal gaat het schrijven van muziek hem gemakkelijk af. Over zijn kerstoratorium heeft Jan Peter Teeuw (30) uit Ridderkerk echter voor zijn doen lang gedaan. Hij begon er vorig jaar september mee. In juni was het vijftiendelige stuk klaar. Komende maand gaat het op vier plaatsen in première.

Teeuw is parttimemeester in het basisonderwijs. Daarnaast is hij actief als organist, pianist en dirigent. In dat verband schreef hij al de nodige muziek. Voor het eerst komt hij nu met een oratorium voor koor, orgel, piano, trompetten, fluit en hobo: ”De Belofte Vervuld”.

In christelijke kring wordt rond Kerst het oratorium ”Een Nieuw Begin” van Johan Bredewout vaak uitgevoerd. „Dat stuk is nu vijftien jaar op de markt”, zegt Teeuw. „Het blijft goede muziek en mensen zingen het graag. Maar een koor wil toch een keer wat anders.” Dat was de aanleiding dat Teeuw zelf ging schrijven. Hij tekende niet alleen voor de muziek, ook de tekst is van hemzelf. „Een beetje uit de nood geboren; ik had een paar goede tekstschrijvers op het oog, maar die hadden het te druk. Ik zal mezelf echt geen dichter noemen, maar ik denk wel dat mijn teksten goed genoeg zijn. Ik heb in ieder geval geprobeerd origineel te zijn.”

Na een instrumentale proloog volgt één bestaande tekst: ”Op U, mijn Heiland, blijf ik hopen”. Vervolgens komen er teksten uit Oude en Nieuwe Testament over belofte en vervulling. Het werk eindigt met een samenvattende lofprijzing over de wederkomst, waarin ook de bekende tekst uit Johannes 3:16 terugkomt. Bij drie van de dertien koordelen mogen de aanwezigen meezingen. „Het schrijven van zo’n stuk is als een grote puzzel, waarbij je allerlei stukjes ineenschuift.”

Welke stijl Teeuw hanteert? „Dat vind ik lastig aan te geven. Ik denk dat je het een romantisch, goed in het gehoor liggend idioom kunt noemen. Soms heeft het wat weg van Bredewout, melodisch hier en daar wat van Jan Mulder. Ik ben er altijd alert op dat alles muzikaal klopt, dat er geen rare fouten in zitten.” Een opleiding voor compositie heeft hij niet. „Maar met zelfstudie en veel lezen kom je een heel eind. Ik heb weleens op verzoek iets in de stijl van Sweelinck geschreven. Dan ga ik eerst veel Sweelinck spelen. En als ik het geschreven heb, laat ik iemand die goed thuis is in die stijl er kritisch naar kijken.”

Tijdens concerten in Sliedrecht (8 december), Zierikzee (9 december), Dordrecht (15 december) en Ridderkerk (22 december) gaat het kerstoratorium komende maand in première. Teeuws eigen koor Rejoice zingt in Sliedrecht en Ridderkerk, koren van Marien Stouten en Lennert Knops verzorgen de andere uitvoeringen. Begin 2018 wordt het oratorium op cd gezet en komt de muziek uit bij ProMusic.

Teeuw ziet uit naar de première. „De eerste keer dat we gingen repeteren was heel leuk. Een wow-effect. Je hebt een bepaalde klank in je hoofd, maar dan is er de echte muziek. Ik hoop op eenzelfde effect op 8 december, als alle instrumenten erbij zijn.”