Acht mansleden op ledenvergaderingen in oud gereformeerd Overberg

Kleine gemeenten
Oud gereformeerde gemeente te Overberg. beeld RD, Anton Dommerholt
3

Ooit was Overberg een buurtschap. Nu is het een echt dorp, een van de zeven dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Aan de Haarweg staat het witte kerkje van de oud gereformeerde gemeente in Nederland.

De Haarweg loopt parallel aan de spoorlijn Utrecht-Rhenen. Vlakbij liggen de bossen van de Heuvelrug en de glooiingen van de Gelderse Vallei. Het dorp Overberg ligt in de stille driehoek Veenendaal-Amerongen-Renswoude.

Het kerkgebouwtje van de oud gereformeerde gemeente ziet er verzorgd uit. Vorig jaar hebben de leden er zelf nog een nieuw dak op gelegd.

De deur van de consistoriekamer zit dicht. Binnen zitten de twee ambtsdragers van de gemeente, J. van de Waerdt en J. Dorresteijn. Timmerman Van de Waerdt (52) en loonwerker Dorresteijn (42) zijn allebei diaken. De gemeente heeft al acht jaar geen ouderling meer.

De beide diakenen weten dat een gemeente een ouderling nodig heeft, zegt Van de Waerdt. „We hebben 26 leden en doopleden. Er zijn acht manslidmaten. Het is niet goed dat er geen ouderling is, maar het mag gaan zoals het gaat.”

Dorresteijn: „We hebben veel steun aan onze consulent, ds. R. Bakker uit Barneveld. Hij komt ieder jaar een zondag, leidt bijzondere diensten en de diensten op bid- en dankdagen.”

Het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland houdt geen ledentallen bij. Met 26 leden en doopleden zou de gemeente best de kleinste van het kerkverband kunnen zijn. De zondagse diensten worden bezocht door ongeveer 25 mensen.

Het ledental van de gemeente is stabiel. „Het loopt niet terug. En we maken ons geen zorgen. De Heere weet van Overberg af. Hij weet dat we er zijn. En de gemeente is niet van ons, ze is van Hem. Zo voelen we het wel, ja. Als de last van de gemeente op onze schouders is gelegd, dan is dat niet voor niets natuurlijk.”

In 1918 bracht oefenaar Barend Toes (de latere oud gereformeerde predikant ds. B. Toes) in Overberg een groepje mensen bijeen dat zondags de oude waarheid wenste te beluisteren. Eerst was het nog een evangelisatie die bijeenkwam in een huis van de familie Dronkelaar, achter in de Schoolstraat. In 1922 werd het kerkje aan de Haarweg gebouwd.

In de kerkenraadskamer hangen twee kaarten aan de wand, een van de zendingsreizen van Paulus en een van het land Palestina. Rond het vierkante tafeltje staan vier stoelen. In de hoek bevindt zich een harmonium.

Ledenvergaderingen worden ook in de consistoriekamer gehouden. Van de Waerdt: „Dan zijn we plus minus met z’n zevenen. Er wordt nooit een wanklank gehoord. We zijn hier onder ons.”

In de kerkzaal is ruimte voor zo’n honderd bezoekers. Meestal, bij doordeweekse diensten, zit alles vol. Dan moeten er weleens stoelen worden bijgezet en zitten er ook wel mensen in de consistoriekamer. Van de Waerdt: „Waar twee of drie in Zijn Naam bijeen zijn, wil de Heere weleens in het midden zijn. En voorgangers kunnen hun woord hier goed kwijt. Als de Heere opent, wie zal dan sluiten?”

Het is bijna twee jaar geleden dat er voor de laatste keer een doopdienst was. Het heilig avondmaal is al jaren niet meer bediend. „Dat weegt wel.”

Oudvader

Wat lezen beide diakenen voor preken, als er geen predikant is? Van de Waerdt pakt de GBS-kalender van de muur („We houden alles bij”), bladert wat en zegt: „We lezen eenmaal per zondag een preek van een van onze dominees en een preek van een oudvader, van Wallingius, Du Cloux, Floor, Smijtegelt of Gray.”

Boven de ingang, op de galerij, staat een nieuw elektronisch orgel. In de hal, bij de voordeur, hangt een tekst aan de muur: „Vriendelijk Verzoek aan Vrouwen en Meisjes niet Blootshoofds in de Kerk te komen. De Kerkenraad.”

Dorresteijn: „Het is ons gebed dat onze gemeente mag blijven bestaan en dat ons gehoor de komende jaren mag groeien. Ook al zijn we klein in getal, het voornaamste is dat de Heere ons zijn zegen niet zal onthouden.”

Dit is het vierde deel van een serie over de problematiek van kleine kerkelijke gemeenten. Volgende week dinsdag deel 5: de hersteld hervormde gemeente te Herkingen.

Overberg

Gemeente:

Oud gereformeerde gemeente Overberg

Waar:

Overberg, Haarweg 75

Kerkverband: Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland

Opgericht: 1918

Hoe groot geweest: 120 leden en doopleden

Hoe groot nu: 26 leden en doopleden