Jeannette Molema wint Hoogste Woord met jeugdboek ”Onder vuur”

Jeannette Molema. beeld RD, Anton Dommerholt

De christelijke kinderboekenprijs Het Hoogste Woord gaat dit jaar naar Jeanette Molema voor haar oorlogsboek ”Onder vuur”.

Molema ontving de prijs vrijdag tijdens de aftrap van de christelijke Kinderboekenmaand in Amersfoort. De EigenWijsPrijs ging naar Rijk Arends en Simone Foekens.

Foekens kreeg de prijs, waarvoor basisschoolkinderen hun stem kunnen uitbrengen, voor ”Battje en de bandenprikker” (groep 3-5, uitg. Den Hertog). Arends won met zijn debuut dat exact dezelfde titel heeft als de winnaar van Het Hoogste Woord: ”Onder vuur” (groep 6-8, uitg. Den Hertog) en dat ook over de Tweede Wereldoorlog gaat.

Volgens de jury van Het Hoogste Woord is ”Onder vuur” van Jeanette Molema „een knap gecomponeerd, gelaagd verhaal dat inlevend, sober, niet dramatisch geschreven is”. Het geeft „een diepere psychologische laag aan de zichtbare en rauwe realiteit van de oorlog”. Het boek speelt zich af in september 1944 tijdens de Slag om Arnhem.

Krachtige beelden

De jury roemt de krachtige beelden die Molema hanteert en de manier waarop ze het geloof op een ongedwongen manier naar voren laat komen. Het boek is „een originele toevoeging aan de grote reeks kinderboeken” over de Tweede Wereldoorlog.

De afgelopen twee jaar sleepte Ineke Kraijo Het Hoogste Woord in de wacht. Aan de prijs is een geldbedrag van 350 euro verbonden. De winnaars van de EigenWijs Prijs krijgen elk 175 euro. Beide prijzen zijn een initiatief van de Stichting Platform Christelijke Kinderboeken.