Verzekeraar betaalt mee aan Becel
Zorgverzekeraar VGZ gaat meebetalen aan de kosten voor het gebruik van Becel pro.activ-producten. De zorgverzekeraar verwacht dat het cholesterolgehalte van verzekerden door het gebruik van de boter, melk en yoghurt daalt en hoopt hiermee kosten te besparen.

Een op de drie Nederlanders heeft een te hoog cholesterolgehalte. Alleen VGZ geeft per jaar al 35 miljoen euro uit aan medicijnen die het cholesterolgehalte moeten verlagen. Daarbij kosten hartoperaties en dotterbehandelingen de verzekeraar 57 miljoen per jaar.
De Nederlandse Hartstichting adviseert mensen al langer om Becel (in margarine-, melk- of yoghurtvorm) te gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen dat de producten tot een verlaging van het cholesterolgehalte leiden. VGZ-verzekerden krijgen maximaal 40 euro per jaar vergoed.
Andere verzekeraars tonen belangstelling voor het initiatief. Unilever bijvoorbeeld vindt het concept met VGZ interessant genoeg om te onderzoeken of het ook in het buitenland toepasbaar is. In een reactie zegt zorgverzekeraar Agis (1,7 miljoen verzekerden) het initiatief van VGZ met veel interesse te volgen. Verzekeraar Achmea wilde niet met Unilever in zee gaan. „Hoe ver ga je dan? Moet je dan ook verse groente vergoeden?” aldus een woordvoerder.
Becel-producent Unilever beschouwt de samenwerking als een extra stimulans om meer voedingsmiddelen met een bewezen gezondheidsclaim op de markt te brengen. „Later dit jaar zullen we met meer initiatieven komen”, aldus een woordvoerder. Onlangs werd bekend dat Unilever werkt aan een voedingsingrediënt tegen vetzucht. Ook daarvoor zegt VGZ belangstelling te hebben.
Andere producten waar VGZ naar heeft gekeken zijn Yakult (betere darmflora, minder maagzuurremmers nodig) en een cholesterolverlagende zuiveldrank van Campina. Bij beide was er echter geen wetenschappelijk bewijs voor de werking.
In Nederland kampt een op de drie mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Een te hoge waarde vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Van de 2,1 miljoen verzekerden bij VGZ gebruiken er 120.000 nu cholesterolverlagende medicatie. De kosten daarvan bedragen jaarlijks 35 miljoen euro. Vorig jaar ondergingen 6100 VGZ-verzekerden een dotterbehandeling of een hartoperatie, waarmee 57 miljoen euro was gemoeid.
Het voedingsmiddelenconcern Unilever doet geen uitspraken over de verwachte omzetgroei van Becel pro.activ. „Nu gebruikt 7 procent van de Nederlandse bevolking Becel pro.activ.”
VGZ vergoedt het verschil in aankoopprijs tussen een gewone halvarine en Becel pro.activ. Het prijsverschil bedraagt -afhankelijk van de supermarkt- ongeveer 1,50 euro. Een verzekerde kan dan maximaal 26 kuipjes (van 250 gram) boter per jaar verbruiken.
In 1900 supermarkten in Nederland, ongeveer een derde van het totaal, komen displays te staan waarop het initiatief wordt gepromoot. Daarin zijn ook de formulieren te vinden waarmee de streepjescodes van de Becel-producten kunnen worden opgestuurd naar VGZ.