Ede vraagt naam het Paarse Avondmaal te wijzigen
De gemeente Ede heeft de organisatie van Ede Pride gevraagd de naam van programmaonderdeel ”Het Paarse Avondmaal” te wijzigen. Dat meldde De Gelderlander woensdag. De plaatselijke christelijke gemeenschap zou deze benaming als provocerend hebben ervaren.
De Pride vond eind september voor het eerst plaats in Ede. Met het evenement werd aandacht gevraagd voor acceptatie van de lhbti-gemeenschap. Achteraf klonk er kritiek vanuit de Edese SGP. Volgens de partij zouden inwoners van Ede onderdelen van het evenement als provocerend en kwetsend hebben ervaren.
Het zou volgens De Gelderlander vooral gaan om ”Het Paarse Avondmaal”, waarbij bezoekers konden aanschuiven aan een lange tafel om gezamenlijk een broodje te eten. Dat zou een verwijzing zijn naar het Heilig Avondmaal.
De SGP noemde het in het Reformatorisch Dagblad een provocatie dat deze christelijke instelling op die manier onderdeel was van de Pride. De partij stelde raadsvragen aan het college. De SGP wilde onder meer weten hoe voorkomen had kunnen worden dat het programmaonderdeel als provocerend en kwetsend zou zijn ervaren.
In een reactie op de SGP-vragen laat het college aan De Gelderlander weten dat de organisatie van de Pride is voorgesteld om een andere naam te kiezen voor het Paarse Avondmaal.
Volgens Esther van Vliet, betrokken bij de organisatie van de Pride, is in aanloop naar het evenement door de gemeente inderdaad gesuggereerd de naam te wijzigen. „Maar dat hebben we niet gedaan”, zegt ze tegen De Gelderlander. „De gedachte achter de naam was dat het vooral voor gelovige lhbtiq+’ers herkenbaar was. Het idee was dat iedereen plek heeft aan tafel bij God. Men kreeg een broodje en kon met elkaar in gesprek gaan.”