Binnenlandpride

Niet iedereen blij met eerste Pride in Ede

In Ede vindt dit weekend de eerste Pride plaats. Een mooie kans om de zichtbaarheid van de lhbti-gemeenschap te vergroten, vindt de organisatie. De SGP reageert kritisch.

23 September 2022 16:07
Straatbeeld in Ede. In de Gelderse gemeente vindt dit weekend voor de eerste keer een Pride plaats. beeld RD, Anton Dommerholt
Straatbeeld in Ede. In de Gelderse gemeente vindt dit weekend voor de eerste keer een Pride plaats. beeld RD, Anton Dommerholt

Het idee voor een Pride in Ede ontstond in 2020, vertelt organisator Esther van Vliet. Toen mediapersoonlijkheid Ellie Lust de gemeente bezocht, kreeg CDA-burgemeester René Verhulst een zilveren wimpel, een „soort aanmoediging” op het gebied van lhbti-inclusie. Volgens de burgemeester moest dat twee jaar later, dus in 2022, goud kunnen zijn.

Inmiddels hoort Ede bij de zogenaamde regenbooggemeenten én krijgt het dit weekend haar eerste Pride. Van vrijdag tot en met zondag worden er tal van activiteiten georganiseerd, zoals muziekoptredens en seminars. Volgens Van Vliet, die actief is bij de GroenLinks in Ede, kan een Pride vooroordelen wegnemen. „Ik zie nog te vaak stereotypes langskomen. Dit weekend kan iedereen in Ede zien dat we heel normale mensen zijn.”

Emancipatie

De organisatie van de Gelderse Pride wil ver blijven van de beelden uit de hoofdstad van boten met halfontblote mensen. Van Vliet: „Ede is een gemeente met veel christenen. We willen graag in gesprek met mensen die zo’n evenement overdreven en niet nodig vinden. Ik denk dat de Pride wel degelijk kan bijdragen aan de emancipatie van lhbti’ers, en aan het samenleven op een goede manier.”

De SGP-fractie was destijds tegen het feit dat Ede een regenbooggemeente zou worden, en zit ook „niet te wachten” op een Pride, stelt fractievoorzitter Gerrit Flier. Volgens hem gaat het goed met de lhbti-gemeenschap in zijn gemeente. Daarbij verwijst hij naar de discriminatiemonitor van de gemeente Ede. In 2021 was één van de dertig meldingen afkomstig van een lhbti’er. „Blijkbaar leeft dit thema niet in de Edese samenleving. Ik zie het dan ook als profilering van de organisatie”, stelt Flier.

Nare opmerkingen

Van Vliet zet haar vraagtekens bij de cijfers. „De meldingsbereidheid is laag. Ik weet uit eigen ervaring dat je soms geen melding maakt van een incident. Omdat het leven doorgaat, of omdat je al bijna berust in de nare opmerkingen.”

Vooral één programmapunt van het driedaagse evenement stuit de SGP-fractie tegen de borst, namelijk die van het ”Paarse Avondmaal”. Volgens de organisatie een „tafel waar iedereen welkom is om aan te schuiven en een broodje te delen met andere voorbijgangers.” De SGP vindt het provocatie. „Terwijl de opdracht van de gemeente was om een evenement te organiseren dat breed gedragen wordt en geen groepen uitsluit.”

Ook SGP-raadslid Kees van Wolfswinkel, die bij een bijeenkomst was waarin werd gesproken over het beleid rond inclusie van de lhbti-gemeenschap, vindt het „echt pijnlijk dat het Heilig Avondmaal op deze manier gebruikt, of eigenlijk wordt misbruikt.” Volgens Van Wolfswinkel is de SGP tegen discriminatie, en zoekt de partij de verbinding. „We moeten oog hebben voor deze doelgroep, die soms met moeilijkheden te maken heeft. Maar iets als een Paars Avondmaal onderstreept wat ons betreft alleen maar onnodig de tegenstellingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer