Binnenland

Jaar na vallend puin luidt klok Capelse Moriakerk weer

De kerkklok van de Moriakerk van de gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel-West zal aankomende zondag weer beieren als vanouds.

Dick den Braber
21 September 2022 08:33
De steigers bij de Moriakerk gaan de komende dagen weg, nu het gebouw weer is opgeknapt. beeld Richard Littooij
De steigers bij de Moriakerk gaan de komende dagen weg, nu het gebouw weer is opgeknapt. beeld Richard Littooij

Ruim een jaar lang zweeg de klok. De oorzaak: vallend puin tijdens het gebeier, vlak voor de kerkdienst op zondag 15 augustus 2021.

Voor het echtpaar Poot was het een gedenkwaardige zondag. „Tijdens het luiden van de klok gingen we via de hoofdingang de kerk in, toen 40 centimeter achter mij iets zwaars op de brede stenen toegangstrap viel”, vertelt E. Poot-Zwemstra (76). Het ging om een stuk pilaar dat het voorste galmgat stutte, verklaart haar man, M. Poot (81). Hij liep nog buiten toen dit gebeurde, vlak achter zijn vrouw. Het puin viel precies tussen hen in. „Op vijf centimeter afstand van mijn neus, en drie centimeter afstand van mijn schoenen”, rekent hij voor. „Een gigantische klap.” Het ging om een brok van zo’n 8 kilo. „En realiseer je dat de impact van dat gewicht nog veel groter was: het kwam van 15 meter hoog.”

De oorzaak was een verroeste stalen verbindingspen in de pilaarkolom, zegt projectleider Richard Littooij van de onderhoudscommissie. „Het staal zette uit en drukte delen van het zandsteen uit elkaar. Een deel van de dragende kolom viel daardoor naar beneden.”

Poot bleef overeind, maar hij raakte flink van slag. „Ik ben teruggelopen, het trottoir op. Daar vingen gemeenteleden mij op. Daarna ging ik toch maar mijn vrouw achterna, de kerk in.” Zijn echtgenote had niet direct door wat haar man overkomen was, bekent ze. „Ik stopte wel even maar het was in coronatijd, dus je mocht niet samenklonteren.” Om te voorkomen dat zij kerkgangers achter haar zou hinderen, liep ze door. „Anderen hebben zich toen over mijn man ontfermd. Later had ik wel wat spijt dat ik ben doorgelopen.”

Bibberend

In de kerkbank vertelde Poot zijn echtgenote de schokkende ervaring. Zijn vrouw: „We hebben heel de dienst bibberend in de bank gezeten.” Poot knikt. „Van de preek hebben we niets gehoord.”

Verwonderd om Gods sparende hand, en de sprake die beiden ervan voelden uitgaan, vroeg Poot de kerkenraad die zondag om dankzegging in de kerkdienst van 18.30 uur. Voor die derde dienst was het echtpaar in deze periode van coronabeperkingen ook ingedeeld.

De hoofdingang bleef na het voorval die zondag gesloten. De week erna moest het echtpaar bij binnenkomst opnieuw de bewuste plek passeren. Poot: „Dat hebben we gewoon gedaan. Doordeweeks waren we al eens langs de kerk gereden. Toen zagen we dat er voor het galmgat gaas was gespannen.”

De kerkklok mocht voorlopig niet beieren. Littooij: „Een bouwkundige heeft na het incident de constructie veiliggesteld. Er was geen instortingsgevaar, maar behalve de grotendeels vergane pilaar zaten er veel scheuren in de toren.”

In de achterliggende maand, een jaar na het incident, voerde een aannemer herstelwerk uit. Deze woensdag stond het proefluiden van de klok gepland. Donderdag volgt de oplevering en vanaf vrijdag verdwijnen de steigers.

Dat de klok komende zondag weer zal luiden, weerhoudt het echtpaar er niet van om te komen. Poot-Zwemstra: „De buurt schijnt het ook prettig te vinden om de klok weer te horen. Wel verrassend.” Toch zullen ze behoedzamer lopen dan anders. Poot: „Afgelopen zondag waren we in Goes, toen we daar ook onder een luidende kerkklok de kerk in moesten. Dan houd je toch even je hart vast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer