Doden en evacuaties na grensgevechten Kirgizië en Tadzjikistan
Bij hevige gevechten in een grensgeschil tussen de twee ex-sovjetrepublieken Kirgizië en Tadzjikistan in Centraal-Azië zijn aan Kirgizische kant zeventien doden gevallen, zowel soldaten als burgers, meldt de Nationale Veiligheidsraad in hoofdstad Bisjkek vrijdag.
Over slachtoffers aan de zijde van Tadzjikistan is niets bekend. Beide partijen geven elkaar de schuld van de escalatie.
Volgens Kirgizische autoriteiten zijn ongeveer 120.000 mensen in veiligheid gebracht uit de Kirgizische regio Batken, nabij de grens. Zowel het autoritaire Tadzjikistan als Kirgizië, dat ondanks tegenslagen als relatief democratisch wordt beschouwd, meldt dat nog altijd wordt gevochten.
In de marge van een top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Oezbekistan, ook in Centraal-Azië, kwamen de presidenten van de twee landen eerder op de dag bijeen voor besprekingen. Het staakt-het-vuren dat beide leiders toen overeenkwamen, is echter alweer geschonden. Beide landen beschuldigen elkaar van het doorbreken van de wapenstilstand.
Het Kirgizische parlement komt bijeen voor een spoedzitting over de situatie, mogelijk vrijdag nog. Het is niet uitgesloten dat het land de staat van beleg uitroept, zei gedeputeerde Dastan Bekesjev.
Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie laaien regelmatig gevechten op tussen de twee bergachtige en arme landen, die een 970 kilometer lange grens delen. Daarvan wordt ongeveer de helft betwist. In 2021 kwamen bij gevechten tussen de twee partijen vijftig mensen om het leven.
Al jaren smeulende conflicten zijn onlangs ook geëscaleerd in andere ex-sovjetstaten. Een paar dagen geleden viel Azerbeidzjan bijvoorbeeld zijn buurland Armenië in de zuidelijke Kaukasus aan. Waarnemers vrezen dat dergelijke spanningen zullen toenemen omdat Rusland, dat normaliter een sterke militaire aanwezigheid heeft in de hele regio, momenteel verwikkeld is in de oorlog in Oekraïne.