OpinieCommentaar

WRR: Overheid vertelt niet het eerlijke verhaal

Houd er rekening mee dat het er niet gemakkelijker op wordt. Dat is de boodschap die de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het nieuwe rapport ”Coronascenario’s doordacht” aan de overheid en de burgers geeft. De aanbeveling is opgesteld in samenwerking met een aantal andere organisaties.

Hoofdredactie
5 September 2022 16:43
beeld Unsplash
beeld Unsplash

De algemene teneur van het rapport is: de overheid wordt keer op keer overvallen door ingrijpende gebeurtenissen en bedenkt dan kortetermijnoplossingen, waarbij ze de ernst van de situatie bagatelliseert. Daardoor wordt keer op keer de burger de hoop gegeven dat de ellende snel voorbij is.

Volgens de WRR is dit een valse hoop. Overheid en burger moeten er terdege rekening mee houden dat de toekomst niet rooskleurig is. Er zullen zich steeds weer crises aandienen die de samenleving hard zullen raken.

Corona is een voorbeeld van zo’n crisis met grote impact. De raad waarschuwt dat de huidige situatie waarin de virusziekte in West-Europa beperkte effecten heeft, op een onverwacht moment weer snel kan verslechteren. En wat gebeurt er dan, vraagt de WRR zich af. Is men daarop voorbereid of laat men zich weer overvallen?

In een nadere toelichting zegt Corien Prins, de voorzitter van de WRR, dat ook op andere terreinen grote crises goed voorstelbaar zijn. Moeiteloos somt ze er een aantal op. De meeste zijn bekend: klimaatproblemen, asielvraagstuk, energieschaarste en veranderingen van de internationale verhoudingen waardoor China de leiderspositie overneemt van Amerika. Het zijn volgens haar scenario’s waardoor de omstandigheden voor mensen zullen verslechteren.

De WRR constateert dat de regering zich onvoldoende voorbereidt op deze nieuwe omstandigheden. Is er een probleem, dan wordt er vaak snel een oplossing gezocht voor de acute situatie. De overheid verzuimt de burger goed te vertellen dat het moeilijker zal worden. Van een structurele aanpassing aan de ingrijpende veranderde omstandigheden is geen sprake. Op dat punt faalt de overheid, waardoor de burger valse hoop houdt.

Het toekomstbeeld waarmee de WRR rekening houdt, is niet rooskleurig. Waarbij de raad geen zekerheid kan geven dat de geschiedenis zich inderdaad zo zal ontvouwen. Maar één ding staat wel vast: beter wordt het niet.

Voor mensen die weten wat de Bijbel zegt, is dit feitelijk geen nieuws. Jezus heeft voorzegd dat in het laatste der dagen zware tijden zullen aanbreken.

Enerzijds zegt Hij dit opdat mensen niet verbaasd zullen zijn als die moeiten zich aandienen. Anderzijds profeteert Hij deze dingen opdat mensen beseffen dat de voleinding nadert. En dan het perspectief voor Zijn volgelingen: Er zullen een nieuwe hemel en een nieuwe aarde komen, waar alles volmaakt is. Dit is een wezenlijke aanvulling op het WRR-rapport.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer