BuitenlandHersendood

Juridisch gevecht om Archie tot nu toe tevergeefs

Na maanden juridisch getouwtrek over de behandeling van de Britse tiener Archie Battersbee zou de hersendode jongen woensdag toch van de beademing worden afgehaald. Zijn ouders besloten echter op het laatste naar moment Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Vier vragen en antwoorden over de kwestie.

3 August 2022 11:37
beeld EPA, Andy Rain
beeld EPA, Andy Rain

Hoe belandde de jongen in het ziekenhuis?

Archies moeder vond haar zoon op 7 april bewusteloos in huis. Hij droeg toen een band om zijn hoofd. Moeder vermoedt dat Archie had meegedaan aan een onlinechallenge op TikTok waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen.

Bij de zogeheten blackout challenge worden deelnemers aangemoedigd om hun adem in te houden tot zij flauwvallen en daarvan een filmpje te delen op het platform. Een tekort aan zuurstof is echter zeer gevaarlijk voor het brein. Als dat langer dan een paar minuten duurt, dan kun je rekenen op hersenschade. De ‘uitdaging’ heeft al het leven van meerdere tieners gekost. In de Verenigde Staten heeft een aantal ouders de app om die reden aangeklaagd.

Archie heeft intussen bijna vier maanden in een Londens ziekenhuis gelegen. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest.

Waarover raakten de behandelende artsen en Archies ouders in conflict?

Volgens zijn artsen is Archie al maanden hersendood. De hersenstam is zwaar beschadigd en sinds half april zijn er geen zichtbare verbeteringen meer te zien op hersenscans. Alleen apparaten zouden hem nog levend doen voorkomen. Daarom wilde het ziekenhuis de behandeling stoppen.

18481509.JPG
De 12-jarige Archie. beeld BBC

Dat laatste vechten Archies ouders aan. Zij geloven niet dat hun zoon feitelijk al overleden is. „Zijn hart klopt nog, hij heeft mijn hand vastgepakt”, vertelde moeder Hollie Dance de pers. „Als zijn moeder weet ik dat hij er nog is.” Ze zei het overlijden van de jongen pas te accepteren „als God beslist dat het zijn tijd is om te gaan.” Ook beweerde ze wonderen te kennen van mensen die zijn hersteld na hersendood te zijn geweest.

Welke juridische stappen hebben de ouders intussen genomen?

Het stel heeft alles uit de kast getrokken om voor elkaar te krijgen dat de artsen zouden doorgaan met behandelen. Half juni stapten ze al naar de rechter om het besluit van het ziekenhuis aan te vechten. Die ging daar niet in mee. De familie ging tegen de uitspraak in beroep, maar ook dat was zonder succes.

Afgelopen maandag bepleitten de ouders hun zaak opnieuw bij de rechtbank. Dit keer met het verzoek of een speciale commissie zich over de kwestie mocht buigen, het Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap van de Verenigde Naties. Dinsdag deden de twee een ultieme poging bij het Hooggerechtshof om de behandeling voort te zetten. Die rechters oordeelden eveneens in het gelijk van het ziekenhuis, zij het „met een zwaar gemoed.”

18481600.JPG
Paul Battersbee en Hollie Dance, de ouders van Archie, bij het Londense ziekenhuis waar hun zoon vier maanden verbleef. beeld Alamy Limited, Yui Mok

De moeder van Archie deed verder nog een vergeefs verzoek aan het adres van minister Steve Barclay van Gezondheid om op te treden tegen het ziekenhuis. Het stoppen van de behandeling noemde ze „een flagrante overtreding van zijn rechten.”

Woensdagochtend, kort voordat de beademing zou worden gestopt, besloot het stel een oordeel te vragen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. „We geven Archie niet op tot het einde”, zei de moeder.

Zijn er vergelijkbare voorbeelden uit het verleden?

Archie is inderdaad niet het enige kind dat onderwerp werd van een bittere juridische strijd tussen ouders en ziekenhuis. Zo gingen baby Charlie Gard en peuter Alfie Evans hem voor. Drie jaar geleden stelde de Britse rechter de ouders van de 5-jarige kleuter Tafida Raqeeb in het gelijk. Tafida leed aan ernstig hersenletsel en doktoren zagen geen uitzicht op herstel. Toch gaf de rechter toestemming voor een behandeling in Italië. In tegenstelling tot Archie was Tafida niet hersendood verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer