Dagboek voor natuurliefhebbers
Het trekken van geestelijke lessen uit de natuur is voor ds. J. (Jaap) Oosterhuis een tweede natuur geworden. In het ”Dagboek voor natuurliefhebbers. Hoe de natuur op haar eigen manier het verhaal van God vertelt” komen veel van zijn natuurwaarnemingen bij elkaar.
Vorig jaar publiceerde de vrijgemaakt gereformeerde predikant van Hasselt het boek ”Vogels met een verhaal”. Het ”Dagboek voor natuurliefhebbers” heeft dezelfde insteek: gerichte waarnemingen van de natuur met een duidelijke boodschap, maar is breder.
Is het een meditatief boek of een natuurboek?
Ds. Oosterhuis: „Het is beide. De natuurwaarnemingen zijn heel precies en nemen meer dan de helft van de tekst in beslag. Daarna komen de geestelijke lessen. Ik ben een fervent natuurliefhebber en kijk altijd in de natuur naar illustraties van de Bijbelse boodschap. Het dagboek is dus meer dan een meditatief boek met de natuur als onderwerp.”
Welke onderwerpen komen aan de orde?
„Het gaat over de hele natuur, zowel algemene onderwerpen als gedetailleerde. Bij die algemene onderwerpen kun je denken aan het weer en de loop van de seizoenen. Bij de andere onderwerpen gaat het bijvoorbeeld om zoogdieren, vogels, insecten, bomen, planten en paddenstoelen. Het zijn er in totaal 366. Het dagboek is voor elk jaar bruikbaar. Van een aantal onderwerpen heb ik zelf tekeningen gemaakt.”
Noemt u er eens een paar.
„Een voorbeeld is ”Hoe insecten de wereld zien” op 8 juni. Vliegen hebben bolle ogen en kunnen zowel naar voren als naar achteren en opzij kijken. Daarom is het moeilijk om hen te verrassen. De les is dat wij in het geloof de ogen van de insecten moeten hebben. We moeten achterom kijken naar het volbrachte werk van de Heere Jezus, maar ook naar de wereld om ons heen en naar de nieuwe wereld. Een ander voorbeeld is de heggenmus, een van de meest overspelige vogels. Zo moeten wij niet zijn, leert ons de Bijbel.”
Bewandelt u met deze natuurwaarnemingen een nieuwe weg?
„Dat is zeker niet het geval. De reformator Maarten Luther haalde de natuur vaak aan in zijn preken. Hij zei bijvoorbeeld dat je niet kunt tegenhouden dat vogels om je hoofd vliegen, maar wel dat ze in je haar nestelen. Daarmee bedoelde hij dat de verleidingen wel op je af kunnen komen, maar dat ze geen toegang tot je geest mogen krijgen.”
Vindt de combinatie van natuur en Bijbel in uw omgeving weerklank?
„In mijn preken gebruik ik vaak beelden ontleend aan de natuur. Het blijkt dat de kerkgangers er gevoelig voor zijn. Ik krijg daar vaak reacties op. Ook is er één keer per maand vanuit onze gemeente een meditatieve wandeling. Dan staan we stil bij de natuur en trekken we er lessen uit. Overigens komt een deel van de opbrengst van het boek, na aftrek van de kosten, ten goede aan de vergroening van de omgeving van de Ontmoetingskerk in Hasselt. De uitgave is in eigen beheer. Wie een exemplaar wil hebben, kan mailen naar: dagboekvoornatuurliefhebbers@gmail.com. Een inkijkexemplaar met een aantal voorbeeldpagina’s is te vinden op natuurentheologie.blogspot.com.”