Geen nieuwe oorlogsretoriek in langverwachte toespraak Poetin
Geen officiële oorlogsverklaring aan Oekraïne, geen inlijving van de republiekjes Donetsk en Loehansk bij Rusland. De langverwachte toespraak van Poetin tijdens de Dag van de Overwinning bevatte nauwelijks verrassingen.
Groots als altijd vierde Rusland maandag de traditionele jaarlijkse Dag van de Overwinning. Met 28 parades in evenzoveel steden. Toch was het militair vertoon in Moskou net iets minder omvangrijk dan anders. Er namen zeker 2000 soldaten minder deel aan de mars op het Rode Plein. Ook het aantal militaire voertuigen was fors teruggebracht: van 198 vorig jaar tot 131 nu.
Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne, waar veel Russische manschappen en materieel naartoe zijn gedirigeerd. Dat maakte de feestdag, waarop de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd, extra beladen.
Juist om die reden had de wereld in spanning de toespraak van Poetin afgewacht. Diverse analisten hadden voorspeld dat de Russische president zijn speech van maandag zou aangrijpen om belangrijke aankondigingen rond de oorlog in Oekraïne te doen.
Herhaling
Zoals een officiële oorlogsverklaring aan Kiev, waardoor Rusland dienstplichtigen kon oproepen om aan de strijd deel te nemen. Of het inlijven van de zelfuitgeroepen republiekjes Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne.
Poetin nam zelfs de gelegenheid niet te baat om belangrijke operationele successen te claimen. Hij volstond met een uitgebreide rechtvaardiging van de „speciale militaire operatie” in Oekraïne, zoals hij de oorlog nog altijd betitelt.
Die rechtvaardiging was vooral een herhaling van eerdere argumenten die Poetin had aangevoerd om de invasie van het buurland te ondersteunen. Oekraïne en de NAVO hebben „onacceptabele dreigingen” aan onze grenzen gecreëerd.
Het Westen trof voorbereidingen voor een „invasie van ons land”, in het bijzonder van de Krim. Daar moest Rusland wel tegen optreden, aldus de president.
Aan het einde van zijn relatief korte toespraak vroeg Poetin om een minuut stilte voor de Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen én voor de Russische soldaten die nog in de Donbasregio in Oekraïne vechten.
De relatief gematigde taal van Poetin betekent overigens niet dat daarmee een spoedig einde aan de oorlog in Oekraïne in zicht is.