Advies over privémail niet omgezet in plicht
Bewindslieden mogen alleen in uitzonderingsgevallen hun privémailboxen en privéberichtenservices gebruiken voor zakelijke doeleinden.
Het advies daarover, dat al sinds lang van kracht is, is binnen het kabinet nog eens bevestigd, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Bruins Slot (CDA).
Tijdens het debat met minister De Jonge over de mondkapjesaffaire vroegen SP, Partij voor de Dieren en de PVV het kabinet het advies om te zetten in een plicht. Hun motie daarover is nog niet in stemming gebracht, maar vooralsnog maakt Bruins Slot daar dus nog geen aanstalten mee. Het uitgangspunt blijft dat zakelijk gebruik van privémail ernstig wordt ontraden, maar bewindspersonen hebben ruimte om daar „onder omstandigheden” van af te wijken, zo stelt de minister.
De Kamerleden Omtzigt, Dassen (Volt) en Klaver (GroenLinks) namen het hoog op dat De Jonge soms stukken over het coronabeleid liet doorsturen naar zijn privémail. Zij droegen Bruins Slot op voor alle bewindslieden na te gaan welke praktijken die erop nahouden.
In reactie daarop rapporteert de minister dat „het merendeel” hun privé-emailadres weleens gebruikt en dat twaalf van hen voor het werk weleens gebruikmaakt van hun privé SMS-, Telegram-, WhatsApp- of Signal-account. In een voetnoot wordt verduidelijkt wie het betreft.
Relevante werkgerelateerde mails en chatberichten van de bewindspersonen van het vorig kabinet zijn volgens Bruins Slot reeds veiliggesteld, zodat ze bij openbaarmakingsverzoeken niet over het hoofd worden gezien. Ze gaat ervan uit dat voor de documenten van de huidige bewindslieden hetzelfde geldt.