‘Meerbericht’ voorspelt blauwalgengroei in open zwemwater
Het KNMI, kennisinstituut Deltares en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaan deze zomer voorspellen hoeveel blauwalgen er groeien in het Wylerbergmeer, een open zwemwater bij Nijmegen op de grens met Duitsland. Een meetboei in het water en een weerstation op het land combineren gegevens, waardoor een ‘meerbericht’ uitgebracht kan worden. Zwemwater waarin blauwalg tot bloei komt wordt meestal gesloten vanwege de gezondheidsrisico’s.
De drie instituten combineren vanaf vrijdag weer-, water- en blauwalgmodellen en kunnen zo een verwachting voor blauwalgengroei maken. Voor de beheerder van het zwemwater is dat belangrijk, want dan kunnen er direct maatregelen worden genomen. Voor recreanten is het belangrijk dat het zwemwater zo snel mogelijk weer toegankelijk is.
Blauwalgen zijn bacteriën die tot bloei komen als er veel voedingsstoffen in het water zitten en de temperatuur oploopt. De bacteriën maken dan toxines, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden. Nu het vaker erg warm wordt door klimaatverandering, komt blauwalg ook vaker voor, terwijl er juist meer behoefte is aan zwemwater als het erg warm is. Het Wylerbergmeer van recreatiebeheerder Leisurelands is een beruchte plek voor blauwalgengroei.
Het meerbericht wordt tot eind september gemaakt. Als het een succes is, wordt het project uitgebreid.