Kerk & religie

Uitgeverij Van Wijnen verder onder andere vlag

Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker gaat naar Amersfoort. De activiteiten worden overgenomen door de daar gevestigde samenwerkende uitgeverijen Buijten & Schipperheijn en Vuurbaak.

Jan van Reenen
20 April 2022 09:12
Uitgever Dingeman van Wijnen (midden) tekende recent voor de overdracht van het fonds van zijn uitgeverij naar Buijten & Schipperheijn en Vuurbaak. beeld uitgeverij Van Wijnen
Uitgever Dingeman van Wijnen (midden) tekende recent voor de overdracht van het fonds van zijn uitgeverij naar Buijten & Schipperheijn en Vuurbaak. beeld uitgeverij Van Wijnen

In de nieuwe situatie zal het fonds van uitgeverij Van Wijnen worden voortgezet onder dezelfde naam. Alle bestaande afspraken en verplichtingen worden door de nieuwe eigenaars overgenomen. Dingeman van Wijnen blijft betrokken bij een aantal lopende projecten.

Bij de uitgeverij werken twee mensen: uitgever Dingeman van Wijnen en Albert de Vos.

Waarom stopt u ermee?

Dingeman van Wijnen: „Ik ben in 1981 begonnen bij De Vuurbaak en kwam een paar jaar later bij uitgeverij Wever te Franeker in dienst. In 1988 heb ik die uitgeverij onder mijn naam voortgezet. Ik heb het werk altijd graag gedaan, maar ik ben 65 geweest en dan is het fijn om het wat kalmer aan te kunnen doen, zeker wat de eindverantwoordelijkheid betreft. Albert de Vos, die ongeveer even oud is, vond het ook een goed moment om te stoppen. Ik ben blij dat de uitgeverij goed ondergebracht is.”

Hoe kwam u aan de contacten met auteurs?

„Met een aantal auteurs heb ik al langer contact. Nee, Nederlandse schrijvers vinden het niet erg om naar Franeker te komen. Ze maken er gewoon een dagje uit van. De schrijvers benader ik zelf of ze vinden mij. Als het om buitenlandse schrijvers gaat, neem ik meestal contact op met een agent die de zakelijke belangen behartigt. Nadat de zaken geregeld zijn, kan het snel gaan. Een boek kan binnen een jaar in de schappen van de boekhandel liggen.”

Wat is het mooie aan uw werk?

„Dit is het mooiste werk dat er is. Ik kon bezig zijn met denkwerk en creatief werk van anderen en was zo een schakel tussen de schrijver en de lezer in. Ik ben dikwijls bezig geweest met leerzaam en ontroerend materiaal. Ik geef het liefst uit wat ik zelf interessant vind.”

En dat is?

„Ik denk dat ik gemiddeld per jaar twintig titels uitgeef. Het pakket is breed: theologie, geschiedenis, romans, maar ook luxe uitgaven. Bij die laatste kun je denken aan de Bachbijbel, die 5500 euro kost. Het is een facsimile van het meest persoonlijke document uit Bachs nalatenschap. In die Bijbel zijn allerlei aantekeningen van hem vermeld. Er is ook een heruitgave bij van een Gutenberg-Bijbel, à 20.000 euro. Dat zijn de boeken voor de echte liefhebbers.”

Zijn er ook boeken bij waar u wel goed aan verdient?

„Ik ben zakelijk genoeg ingesteld om niet alleen naar mijn eigen interesse te kijken maar ook naar de te verwachten opbrengsten. Een van onze succesauteurs is Jonathan Israel. Van hem verschenen bij ons diverse boeken, waaronder ”De Republiek 1477-1806”, dat zeven drukken beleefd heeft. Ik denk ook aan de dagboeken van ds. Arie van der Veer, die diverse keren herdrukt zijn. En dan zijn er natuurlijk de veelgelezen boeken van Tim Keller die bij ons uitgegeven zijn. Ook heb ik diverse romans van Amerikaanse auteurs uitgegeven.”

Welke theoloog spreekt u persoonlijk erg aan?

„Dan noem ik Tom Wright. Hij is een Engelstalige anglicaanse auteur die op dit moment in Nederland veel lezers trekt. Hij geeft de oude gereformeerde ideeën, die ik in mijn jeugd hoorde, weer door. Zo schrijft hij over het verbond en over de nieuwe aarde. Ik ben ook blij met zijn Bijbelcommentaar. 
Hij is een van die schrijvers die mijn werk vreugdevol gemaakt hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer