Vader levend onder puin ingestort huis Oldenzaal vandaan gehaald
De derde persoon die na het instorten van het huis in Oldenzaal nog vastzat onder het puin, is daar levend onder vandaan gehaald. Het gaat om de vader van een gezin van vijf personen, aldus een woordvoerster van de brandweer Twente. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht.
Met de man was tijdens de reddingsactie contact. Er was een speciaal team ingezet dat hem met behulp van honden probeerde te redden. Onduidelijk is nog hoe het nu, zo’n vier uur na het instorten van het huis, met hem gaat.
Het huis stortte in door een gasexplosie, veroorzaakt doordat bij het plaatsen van een laadpaal een gasleiding werd geraakt. De monteur is in shock naar het ziekenhuis gebracht, aldus de woordvoerster. De moeder van het gezin en een dochter zijn de andere twee slachtoffers die, nadat ze onder het puin uit waren gehaald, naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De brandweer doet vanwege hun privacy geen verdere uitspraken over hoe het met hen gaat.
De zoon van het gezin was op het moment van de explosie buiten het huis en is meegegaan naar het ziekenhuis. Het is onbekend of hij gewond is geraakt. Het vijfde gezinslid, een dochter, woont niet meer thuis en was niet in de woning aanwezig.
De vrijstaande woning aan de Hoefsmid stortte maandagochtend rond 09.45 uur volledig in. Hulpdiensten rukten massaal uit. Een Specialistisch Team Hulpverlening uit IJsselland, dat beschikt over speciaal gereedschap en materieel om de bouwconstructie te stabiliseren en een uitweg te creëren, probeerde de vader te bevrijden. Ook zijn drie traumahelikopters opgeroepen, waarvan er twee zijn ingezet voor de moeder en dochter.
Omliggende huizen werden na het instorten uit voorzorg ontruimd. Zodra duidelijk was dat een gasexplosie de oorzaak van het instorten was en niet bijvoorbeeld een bouwfout, ging de brandweer ervan uit dat niet meer huizen gevaar liepen. Wel zijn er andere huizen beschadigd. Een constructeur van de gemeente is aanwezig en Stichting Salvage, die hulp biedt na brand, is er om de schade in kaart te brengen. De nabijgelegen hockeyclub dient als opvangplek waar omstanders en betrokkenen kunnen samenkomen en waar ook de GGD en Slachtofferhulp aanwezig zijn.