ND: Nederlandse verslaggever Robert Dulmers Oekraïne uitgezet
De Nederlandse journalist Robert Dulmers is zondag in Oekraïne opgepakt en het land uitgezet. Dat schrijft het Nederlands Dagblad, waar hij voor werkt. Sinds eind februari doet Dulmers (56) voor deze krant verslag van de oorlog in Oekraïne.
Dulmers hoorde zondagochtend in zijn appartement in Odessa, een Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, harde knallen, zo staat in de krant. Hij reed vervolgens naar een olieopslag waar raketten doel hadden getroffen en maakte foto’s van grote zwarte rookwolken, aldus het ND.
Later op de dag werd Dulmers opgepakt. „Drie mannen grepen mij vast terwijl ik een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de telefoon had. Toen ik mij los probeerde te worstelen, drukte een van hen een pistool tegen mijn hoofd”, vertelt hij aan de krant. „Een ander draaide mijn hand op mijn rug. Die draaide ik terug en op dat moment laadde hij zijn pistool door. Ik moest mee. Op het politiebureau zeiden ze dat ze van „de geheime dienst” waren en dat ik persona non grata was verklaard.”
Voor zijn werk had Dulmers officiële militaire toestemming, stelt de krant. Maar zijn militaire accreditatie werd afgepakt, waarna hij de grens werd overgezet tussen Oekraïne en Moldavië. Daar kreeg hij zijn paspoort terug met daarin de aantekening dat hem tot 2032 de toegang tot Oekraïne is geweigerd. Dulmers weet niet wie hem oppakte.
Hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad zegt protest te gaan aantekenen bij de Oekraïense autoriteiten. „Uit niets blijkt dat hij instructies of door het leger opgelegde beperkingen heeft overtreden, toen hij zondagochtend via Twitter de eerste beelden deelde van vier raketinslagen in een oliedepot bij Odessa”, aldus Kuijper in de krant.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt de wijze waarop naar Dulmers is gereageerd - met getrokken wapen op het hoofd gedwongen de grens overzetten- buiten elke proportie te vinden. „We benadrukken dat het belangrijk is dat onafhankelijke verslaggevers hun werk moeten kunnen blijven doen in oorlogsgebied. We bespreken met Buitenlandse Zaken hoe deze boodschap overgebracht kan worden aan de Oekraïense autoriteiten”, aldus Thomas Bruning van de NVJ.
Buitenlandse Zaken zegt contact op te zullen nemen met de autoriteiten in Oekraïne over de zaak.