Binnenlandbarendrecht

Hoe Echt voor Barendrecht 20 van de 29 zetels in de wacht sleepte

Echt voor Barendrecht (EVB) schrijft geschiedenis. De lokale partij sleepte maar liefst 20 van de 29 zetels in de wacht. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

18 March 2022 11:22
Een fietser deponeert huisafval in een ondergrondse container. EVB is voorstander van dergelijke afvalcontainers, die kliko’s aan huis kunnen vervangen. beeld ANP, Cor Mulder
Een fietser deponeert huisafval in een ondergrondse container. EVB is voorstander van dergelijke afvalcontainers, die kliko’s aan huis kunnen vervangen. beeld ANP, Cor Mulder

„We zijn erg actief, al vier jaar lang”, noemt partijvoorzitter Roeland Bol als belangrijkste troef. „Elke maand gaan we de wijk in en bellen we bij alle inwoners aan. We horen dan hoe het gaat en wat er beter kan. Die feedback nemen we vervolgens mee de gemeenteraad in.”

De afgelopen maanden is het huis-aan-huisbellen geïntensiveerd. „We gaan nu elke twee weken de deuren langs. Elk adres bellen we aan. Andere partijen doen dat niet.”

Het is wel een tijdrovende klus, erkent Bol. Barendrecht telt bijna 50.000 inwoners, verdeeld over een kleine 20.000 woningen. Maar dankzij de vele vrijwilligers onder de bijna 300 leden krijgt EVB de klus geklaard.

18082463.JPG
EVB-voorzitter Roeland Bol. beeld EVB

Bol ziet nog een tweede reden waarom de partij zo populair is. In 2018 behaalde EVB veertien zetels; net geen meerderheid. Toch kreeg de partij geen plekje in de coalitie. De landelijke partijen, een monsterverbond van de CDA, SGP-ChristenUnie, VVD, PvdA, GroenLinks en D66, kregen het voor het zeggen. „Om die reden hebben veel mensen nu gezegd: wij gaan massaal op EVB stemmen. Dat verklaart ook waarom de opkomst naar de stembus in onze gemeente is gestegen met 1 procent, terwijl die landelijk juist historisch laag is.”

Aansluiting

EVB heeft nu een absolute meerderheid in de gemeenteraad. „Dat geeft een verantwoordelijkheid om ons eigen verkiezingsprogramma uit te voeren”, zegt Bol. „Maar we willen ook anderen vertegenwoordigen die niet op ons hebben gestemd. Dat proberen we te doen door aansluiting te zoeken met andere partijen. Wij willen niet dezelfde fout maken als de partijen die in 2018 zeiden niet met ons te willen praten.”

Bol zegt open te staan voor samenwerking met de SGP-CU, die zijn drie zetels wist te behouden en daarmee op plek twee staat. Op plek drie staat de CDA, die twee van de vier zetels verloor.

Onderdeel van het partijprogramma van EVB is het verminderen van het aantal wethouders van zes naar vier. Bol: „De vorige coalitie heeft twee extra wethouders aangesteld. Dat heeft 1,5 miljoen euro gekost. Om aan dat geld te komen, moest de ozb-belasting vorig jaar met 8 procent worden verhoogd. Dat vinden wij jammer.”

Boos

Een ander belangrijk punt is het afvalbeleid, zegt Bol. De vorige coalitie voerde in drie weken tijd een nieuw afvalbeleid in. „Mensen waren daar boos over, omdat ze er geen inspraak in hadden.”

Bij alle eengezinswoningen kwamen in 2019 twee grote kliko’s te staan: een voor oud papier en een voor gft-afval. Daarnaast kunnen mensen restafval storten in een ondergrondse container op een centrale locatie in de wijk. Daar moet per storting voor betaald worden. „Vooral gezinnen zijn zo duurder uit. Sommigen nemen daarom zakken restafval in de auto mee naar Rotterdam en storten dat daar gratis.”

De partij denkt nu aan een nieuw afvalinzamelsysteem met zogenaamde milieuparkjes, met daarin ondergrondse containers voor elk type afval. Mensen hoeven dan niet meer per storting te betalen en hebben dan ook geen containers meer in de tuin, zegt Bol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer