Politiekabortuswet

CDA en ChristenUnie proberen wijzigingswet abortus bij te sturen

Nu het wetsvoorstel dat het verstrekken van de abortuspil door de huisarts mogelijk moet maken, afstevent op een meerderheid doen CDA en ChristenUnie hun best om nog enigszins hun stempel te drukken op de uitwerking ervan.

10 March 2022 20:38
CDA-Kamerlid Hilde Palland. beeld ANP, Bart Maat
CDA-Kamerlid Hilde Palland. beeld ANP, Bart Maat

Over de praktische kant van het voorstel leven in de Kamer nog de nodige vragen. CDA-Kamerlid Hilde Palland haakte daar donderdag op in door voor te stellen eerst maar eens in een pilot te onderzoeken wat het effect van de beoogde wetswijziging is. Pas als daar meer zicht op is, zou de wet kunnen worden ingevoerd.

„De praktische uitwerking moet heel voorzichtig gebeuren”, zegt Palland in een toelichting tegen het Reformatorisch Dagblad. „Hoeveel huisartsen hebben hier belangstelling voor, lukt het om de verplichte nascholing goed georganiseerd te krijgen, is dit echt een verbetering en zo ja, wat is dan de meerwaarde? Dergelijke vragen leven niet alleen bij ons, ook bij de SP.”

Dat wil nog niet zeggen dat die partij zich achter het CDA-wijzigingsvoorstel schaart, voegt Palland er meteen aan toe. „Ik moet het draagvlak nog peilen, nog aftasten. Het moet niet zo zijn dat het CDA straks als enige wil dat de invoering van de wet vooraf moet worden gegaan door een experiment.” Als ik geen medestanders vind, ook niet bij ChristenUnie, SGP, BBB of JA21 kan ik het plan beter intrekken, zegt Palland.

Eén slag heeft ze alvast geslagen: de abortuswet wordt voortaan structureel geëvalueerd. De eerste evaluatie heeft 20 jaar op zich laten wachten, terwijl het tweede evaluatierapport pas in 2020 verscheen. „De volgende evaluatie komt in 2026 en richt zich mede op het laten vervallen van de verplichte beraadtermijn en het breder verstrekken van de abortuspil”, zegt Palland. Daarna volgen structurele evaluaties, met een intervaltermijn van 7 jaar.

In het afrondende Kamerdebat herinnerden Palland en CU-Kamerlid Bikker zorgminister Ernst Kuipers er donderdag aan dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens de kabinetsformatie afspraken maakten over het terugdringen van het aantal herhaalabortussen. Palland: „GroenLinks-Kamerlid Ellemeet zei in het debat dat het wetsvoorstel over de abortuspil daaraan kan bijdragen. Als vrouwen daarvoor naar de huisarts gaan, kan die in het kader van de nazorg een plan voorstellen om te voorkomen dat ze nog een keer onbedoeld zwanger raken. Daar wil ik samen met de ChristenUnie graag concreet werk van maken.”

In het debat riep Palland Kuipers daarom op samen met de beroepsverenigingen van huisartsen te bezien hoe de inzet van huisartsen op minder herhaalabortussen concreet gestalte kan krijgen. „Het mogen verstrekken van de abortuspil is nieuw voor huisartsen, dus er moet sowieso een kader of een leidraad komen waarin staat hoe ze dat zorgvuldig moeten doen”, zegt Palland. „Ik kan me voorstellen dat daarin ook wordt opgenomen dat een huisarts in zo’n gesprek de nazorg en de inzet op minder herhaalabortussen standaard aan de orde stelt.” Via een volgende evaluatie zou dan ook gemonitord kunnen worden wat daar in de praktijk van terecht komt, voegt ze eraan toe.

Kuipers laat het oordeel over die oproep aan de Kamer, die daar dinsdag over stemt. Is een meerderheid voor, dan wil hij ermee aan de slag, beloofde hij donderdag.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer