Christenen in het westen van Oekraïne bereiden huis al voor op vluchtelingen
Als er oorlog uitbreekt in het oosten van Oekraïne, zullen christenen in het westen hun huizen openen om onderdak te bieden aan anderen. Baptisten rond Lviv treffen al voorbereidingen.
Yaroslav „Slavik” Pyzh is voorzitter van het Oekraïens Baptist Theological Seminary (UBTS) in Lviv, een stad in het westen van het land. Pyzh heeft in de VS gestudeerd en wordt daarom geïnterviewd in de Baptist Press.
„Als Rusland binnenvalt, zullen ze binnenvallen in het oostelijke deel en het noorden, en een klein beetje in het zuiden", zegt Pyzh. „Kerken waren het al eens. Degenen die zich in het westelijke deel van Oekraïne bevinden, vertelden onze broeders en zusters in andere delen van Oekraïne dat als er iets gebeurt, we onze huizen en onze kerken voor jullie zullen openen.”
Antiterreurwetten
Stel dat Rusland Oekraïne binnenkomt en delen van het land bezet. In dat geval krijgen kerken daar te maken met de zogenaamde Yarovaya-wetgeving. Dit is de naam voor antiterreurmaatregelen die in 2016 zijn genomen. Onderdeel daarvan is dat alle buitenevangelisatie wordt gezien als een bedreiging voor de openbare veiligheid.
Veel kerken buiten de Russisch-orthodoxe kerk worden gezien als niet-officieel en daarom als een sekte. Vooral evangelische kerken worden ervan verdacht „buitenlandse agenten” te zijn. In die zin is het niet anders dan in de Sovjettijd. De baptisten werden toen al als Amerikaanse spionnen gezien.
Split in Oekraïne
De Lviv-theoloog Pyzh vertelt Baptist Press dat een Russische bezetting zou leiden tot een splitsing van Oekraïne. West-Oekraïne zou als het resterende lichaam blijven. Het is niet te verwachten dat Rusland zo ver komt.
Onafhankelijke lokale kerken in het (toen) bezette oosten zullen ondergronds gaan, verwacht Pyzh. „Je moet begrijpen dat we die ervaring historisch gezien eerder hadden onder de Sovjet-Unie. Dus de kerk is niet vergeten wat het betekent om vervolgd te worden, en ik denk dat we zullen herschikken, reorganiseren en nog steeds doen wat we altijd doen, nog steeds het evangelie prediken.”
Op zijn seminarie in Lviv zijn er ongeveer 400 van de 1.300 studenten uit het oostelijke deel van Oekraïne, zegt Pyzh. De Oekraïense Baptisten Unie is een overkoepelende organisatie voor ongeveer 100.000 gelovigen in 2.000 kerken.
Kerk lijdt in Donbas
In de separatistische regio’s in Oost-Oekraïne, Donbas en Luhansk wordt de kerk al enkele jaren onderdrukt. Het Nederlands Dagblad citeert de voorzitter van de Russische Evangelische Alliantie, Vitaly Vlasenko. Hij zegt dat de Donbas „de regio is waar de kerk het meest te lijden heeft". In Luhansk zijn slechts enkele evangelische kerken geregistreerd, terwijl dit in Donetsk gemakkelijker lijkt te zijn.