PolitiekParlementvaria

CU-voorman Segers bijzonder open en ambtenaren ook

Bijna was ChristenUnie-fractievoorzitter Segers toch in het kabinet beland. En ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid brengen hun minister in verlegenheid.

14 February 2022 21:02
Minister Kuipers. beeld ANP, Bart Maat
Minister Kuipers. beeld ANP, Bart Maat

Roeping

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt dat een politiek leider van een partij in de Tweede Kamer thuishoort en niet in het kabinet. Daarom heeft Segers, in tegenstelling tot andere politieke voorlieden van de coalitiefracties, niet de behoefte om in het kabinet plaats te nemen.

Bijna was de CU-voorman van zijn principe afgestapt, zo onthulde hij zaterdag in het radioprogramma Onze man in Deventer. Tijdens de formatie is er volgens Segers „één moment” geweest waarop er „een luikje in zijn hoofd” openging. Dat was als formateur Rutte hem had gevraagd als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Segers stelde in het nachtelijk radioprogramma dat Asiel en Migratie niet de makkelijkste post is, „maar de enige waar ik potentieel voor open zou hebben gestaan. Dat zou ik als roeping ervaren.”

Segers zou in dat geval zijn positie als politiek leider van de CU hebben opgegeven. Hij is en blijft namelijk van mening dat een politiek leider van een partij in de Tweede Kamer hoort. De post Asiel en Migratie ging uiteindelijk naar de Amsterdamse oud-wethouder Eric van der Burg (VVD).

Hoe het komt dat Segers zijn diepste verlangens zomaar in een nachtelijk radioprogramma naar voren brengt? Volgens presentator Akyol is dat eenvoudig: er luistert toch „nooit iemand” naar het programma.

Worst

De interne correspondentie binnen het ministerie van Volksgezondheid verdient niet altijd de schoonheidsprijs. In vrijgegeven mails stelt een ambtenaar dat het volk „een worst” voorgehouden moet worden van minder vrijheidsbeperkende maatregelen zodat de bevolking de coronaregels beter gaat naleven.

Verder lijken ambtenaren de inperking van grondwettelijke vrijheden voor burgers door de noodmaatregelen niet serieus te nemen. De noodverordeningen zijn „een wankele basis voor grondrechtenbeperkingen”, zo schrijft een ambtenaar, „maar dat zeggen we niet.”

De stukken leiden tot ophef op social media en in de Tweede Kamer. Minister Kuipers van Volksgezondheid (D66) komt door de mails in verlegenheid. Ze zijn weliswaar geschreven in de tijd dat minister De Jonge (CDA) nog de scepter zwaaide op Volksgezondheid, maar toch. Kuiper zegt „zeer ongelukkig” te zijn met de teksten. Hij gaat de betrokken ambtenaren aanspreken. En ook aangeven hoe ambtenaren dienen te communiceren. Dat is inderdaad geen overbodige luxe.

Agenda

Na vragenuur, stemmingen en regeling van werkzaamheden evalueert de Tweede Kamer de wet die financiering van politieke partijen regelt. Woensdagmiddag- en avond zijn gereserveerd voor een debat over de coronacrisis. Het grootste deel van de donderdag besteedt de Kamer aan de eigen werkwijze en aan de eigen omgangsvormen.

In de rubriek Parlementvaria beschrijft de politieke redactie opvallende zaken vanuit Den Haag

Meer over
Parlementvaria

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer