Economie
Schoonmaakbranche: één op tien schoonmakers zit thuis door corona

Ruim een op de tien schoonmakers zit thuis vanwege een besmetting met corona, geven grote schoonmaakbedrijven aan. Kantoren worden hierdoor minder vaak schoongemaakt en de kwaliteit dreigt achteruit te gaan. Brancheorganisatie Schoonmakend Nederland wil dat de regels voor quarantaine worden aangepast om de druk in de roosters te verminderen.

ANP

„Het ziekteverzuim bij onze leden zit nu al ruim boven de 10 procent. Dat is heel veel als je normaal uitgaat van een verzuim van 4 procent. De afgelopen twee weken was er een verdubbeling”, zegt een woordvoerster van Schoonmakend Nederland, waar zo’n 80 procent van alle Nederlandse schoonmaakbedrijven bij is aangesloten.

Volgens haar komt zo een schoon en opgeruimd Nederland in het geding. „Gelukkig hebben we goede gesprekken hierover met opdrachtgevers. Bijvoorbeeld over minder frequent schoonmaken. Maar als het zo doorgaat komt er wel een probleem.”

De branche vindt dat de regels voor de verplichte quarantaine moeten veranderen om de druk op de roosters te verminderen. Nu geldt voor besmette personen zonder klachten dat de dag van de positieve PCR-test het beginpunt is van de verplichte zevendaagse quarantaine. Schoonmaakbedrijven willen dat de dag van een positieve zelftest als startpunt van de quarantaineperiode gaat gelden, omdat door de wachttijden bij de teststraten van de GGD de periode van zelfisolatie dagen langer kan duren.

Om besmettingen te voorkomen zetten schoonmaakbedrijven ook bewust in op werktijden waarbij schoonmakers weinig contact hebben met bijvoorbeeld kantoorpersoneel. „Ook mondkapjes zetten we in. En veel handen wassen. Maar besmettingen vinden nu vooral binnen gezinnen plaats. Als je kind corona heeft, is de kans groot dat je het zelf ook krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer