Binnenland

Amersfoort vergoedt herbegravingen na seance op begraafplaats

Meerdere nabestaanden van mensen die op de Amersfoortse begraafplaats liggen waar vorig jaar september een seance-achtige bijeenkomst plaatsvond, laten hun dierbaren herbegraven. De gemeente gaat de kosten die zich met dat meebrengt vergoeden, schrijft burgemeester Lucas Bolsius in een brief aan de nabestaanden. Hoeveel mensen ervoor kiezen hun geliefde een andere laatste rustplaats te geven, is niet duidelijk. Bolsius spreekt over „enkele nabestaanden”.

ANP
28 January 2022 17:28Gewijzigd op 28 January 2022 18:27

Een groep van zes mensen zocht op de begraafplaats Rusthof in het kader van een paranormaal onderzoek contact met „spirituele energieën” van overledenen. De zaak zorgde voor veel onrust en kwam aan het licht toen de vader van een overleden kind een achtergelaten videocamera vond met daarop filmbeelden van de bijeenkomst. Nabestaanden van 42 overledenen op de begraafplaats hebben aangifte gedaan van grafschennis.

Bolsius noemt de keuze om geliefden op Rusthof te laten herbegraven een „enorm emotioneel besluit”. „Wij betreuren het zeer dat het voor deze nabestaanden zulke vergaande consequenties heeft, maar respecteren ook hun keuze”, aldus de burgemeester. „Om die reden zullen wij de kosten die hieraan verbonden zijn, vergoeden.”

Amersfoort wil de nabestaanden die daar behoefte aan hebben in gesprek laten gaan met de groep die de seance opzette en bijwoonde. Zij blijven tijdens dat gesprek wel anoniem, stelt Bolsius, omdat de paranormale onderzoekers veel beschuldigingen naar hun hoofd hebben gekregen, onder meer via sociale media. „De groep heeft wel aangegeven met nabestaanden van enkele graven waarvan zij aangeven contact te hebben gehad met energieën van een overledene een persoonlijk gesprek te willen hebben”, aldus de burgemeester.

De Nationale Ombudsman concludeerde onlangs dat Amersfoort niet goed handelde door zomaar toestemming te geven voor de seance. De directeur van Rusthof stemde in met het verzoek daartoe van het paranormale onderzoeksteam. De gemeente stelde hem in december op non-actief, twee maanden nadat de zaak naar buiten was gekomen.

Een tijdelijke directeur moet er nu onder meer voor zorgen dat helder wordt wat wel en niet mag op de begraafplaats, aldus Bolsius. Ook wordt de verordening voor gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria opnieuw bekeken. „De gebeurtenis van 11 september en het onderzoek van de Nationale ombudsman lieten ons zien dat deze op onderdelen niet meer passend is bij de praktijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer