Ds. Ubels draagt functie hoofdkrijgsmachtpredikant over aan ds. Van der Ende
In de Haagse Kloosterkerk droeg ds. K. H. (Klaas Henk) Ubels donderdagmiddag zijn functie als hoofdkrijgsmachtpredikant over aan ds. G. J. (Gert) van der Ende. Hij overhandigde zijn opvolger niet het vaandel, maar de speciale dienstbijbel.
In zijn gebed ter opening van de bijzondere dienst bad ds. Ubels om vrede en veiligheid – „toon Uw kracht, dat Uw trouw en liefde sterker is dan wapens.”
Terugkijkend op zijn loopbaan als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht benoemde de predikant de grote waarde van de theologiestudie in het leger, omdat juist daar het volle leven wordt ervaren. Verwijzend naar zijn tijd bij de marine: „Een belangrijke taak van een predikant bij de krijgsmacht is omzien naar je medemens. Voor een vlootpredikant is dat letterlijk met elkaar in zee gaan. Toen ik dienstdeed in een onderzeeër, zat ik letterlijk heel dicht bij de mensen. In een onderzeeër ben je zo solidair met je medebemanningsleden omdat je allemaal, zonder onderscheid, naar dieselolie stinkt.”
Predikantenkeurkorps
De scheidende hoofdkrijgsmachtpredikant noemde de functie van legerpredikant een intensivering. „Met reden luidt de officiële omschrijving van legerpredikant ”predikant met een bijzondere opdracht”, „en daarom mag dit predikantenkeurkorps gerust tot de special forces worden gerekend.”
Ds. Ubels wees op de grote waarde van de Geestelijke Vorming (GV) bij defensie, die door de overheid en de defensietop volop wordt erkend. Volgens de legerpredikant is bezinning op ethische en morele vragen, zoals over het gebruik van computergestuurde automatische wapensystemen meer dan ooit nodig. Ook de kerken zouden zich daarmee bezig moeten houden.
Na zijn speech gaf ds. Ubels de speciale dienstbijbel aan zijn opvolger ds. Van der Ende, die voor die gelegenheid alvast tot kapitein-ter-zee was bevorderd.
Emmaüsgangers
Ds. Van der Ende, die met ingang van 1 februari de nieuwe hoofdkrijgsmachtpredikant wordt, noemde de dienstbijbel „een typerend protestants symbool van de functie, omdat een legerpredikant immers ook een verbi Divini minister –dienaar van het Goddelijke Woord– is, omdat ook in de krijgsmacht de Bijbel dé bron en vraagbaak voor alle ethische vragen is.”
De nieuwe hoofdkrijgsmachtpredikant las vervolgens uit Lukas 24 het gedeelte over de opgestane Jezus in gesprek met de Emmaüsgangers. In zijn meditatie wees ds. Van der Ende op de toepassingen voor het werk van legerpredikant. Een geestelijk verzorger voegt zich bij zijn maten, opdat de ander zijn of haar verhaal, twijfels, onbehagen of plezier te berde kan brengen. „Een legerpredikant zal tegenwoordig niet zo snel als Jezus de Bijbel erbij halen, maar dan toch uit de rijke christelijke traditie putten.”
Zoals de Emmaüsgangers teruggingen naar Jeruzalem, het centrum van de staat en kerk, zo moeten, aldus ds. Van der Ende, ook de geestelijk verzorgers niet alleen meelopen, maar zich ook wenden tot de overheid en de top van defensie met de Bijbelse boodschap. Legerpredikanten moeten niet schromen ook met commandanten in gesprek te gaan over wapengebruik en ethische kwesties, zoals de inzet van autonoom werkende automatische wapens.
Kruisraketten
Tijdens de toespraken benoemde generaal-majoor b.d. Henk Morsink de bijdrage van ds. Ubels in de wettelijke positie van geestelijk verzorger, dat deze binnen de vrijheid van meningsuiting „recht heeft op profetisch spreken.” Morsink memoreerde verder dat Klaas Henk Ubels in Kampen theologie studeerde in de periode van de kruisrakkettendiscussies, toen de krijgsmacht in theologenkringen in kwaad daglicht stond.
Ds. Ubels volgde in december 2012 ds. P. M. (Paul) van der Meulen op als hoofdkrijgsmachtpredikant.