Kerk & religie

Pinkstertheologe Wuhrer op nieuwe onderzoeksplaats VU: „Geest werkt breder dan het Woord”

Spreekt God alleen door het geschreven Woord of werkt de Geest breder? Pinkstertheologe dr. Helene Wuhrer: „De Geest spreekt in en door het Woord, maar sluit Hem niet op in het geschreven Woord.”

Klaas van der Zwaag
21 January 2022 16:21
Helene Wuhrer. beeld RD
Helene Wuhrer. beeld RD

Dr. Wuhrer (46) is sinds 1 januari dit jaar onderzoeker aan de nieuwe onderzoeksplaats pentecostale Bijbelse theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De post is mogelijk gemaakt door een samenwerking van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) en haar Duitse zusterorganisatie Bund Freikirchlicher Pfingstgemeinden KdöR (BFP).

Dr. Wuhrer, theologe met specialisatie Nieuwe Testament, groeide op in de (protestantse) Landeskirche in Duitsland en sloot zich aan bij een Duitse pinksterkerk. Zij studeerde theologie aan de behoudende Freie Theologische Hochschule Giessen (FTH). „Een ongebruikelijke keus”, licht zij desgevraagd toe. „Mijn mentor adviseerde me om niet naar onze Bijbelschool te gaan, maar naar een academische instelling. Aan de FTH heb ik de academische openheid ervaren. Ik was altijd welkom als pentecostal en werd nooit op meningen afgerekend, ook niet wanneer iemand stellig van het tegenovergestelde overtuigd was van wat ik vond.”

Vacature

De VPE kende van 2002 tot en met 2012 de bijzondere leerstoel pentecostalisme aan de VU, die bekleed werd door prof. dr. Cees van der Laan. Door gebrek aan een geschikte opvolger voor Van der Laan is de bijzondere leerstoel tot op heden vacant gebleven.

Komt dat omdat in pinksterkerken de academische theologie vaak argwanend gezien werd als gevaar voor de persoonlijke geloofservaring?

„Die reserve was er vanouds in de pinksterkerken, maar is wereldwijd nu veel minder geworden. Wel is het zo dat de theologie in de pinksterkerken een duidelijk praktische spits heeft. Zij mag zich niet losmaken van de gemeente en het persoonlijke geloof. Het probleem aan de VU was dat zij haar eisen voor hoogleraren steeds meer opschroefde. Er is daarom voor gekozen om een onderzoeksplaats in te richten. Ook wilden we er een bredere achterban bij betrekken. Vandaar dat nu gekeken is naar samenwerking met het buitenland. In Engeland zijn bijvoorbeeld heel wat pinkstertheologen actief aan academische instellingen, wij hebben ons vooral willen richten op Duitsland.”

Spreken van God

Dr. Wuhrer heeft de opdracht om pentecostale theologie te bevorderen. Inhoudelijk zal zij zich in haar onderzoek met name richten op de autoriteit van het spreken van God (zoals profetie, dromen, visioenen) in de Vroege Kerk. „Ik onderzoek vooral de tijd van het Nieuwe Testament, hoe het spreken van God in de eerste gemeenten gestalte kreeg. Dan blijkt dat in die begintijd het profetisch spreken in hoog aanzien stond. Ik wil vooral helder krijgen wat de autoriteit van dat spreken van God is.”

U gaat onderzoek doen aan een universiteit waar ook reformatorische christenen doceren en studeren die zeggen: de bijzondere werking van de Geest is opgehouden bij de totstandkoming van het Woord.

„Ik geloof zeker dat de Geest fundamenteel van belang is geweest voor de totstandkoming van de Bijbel, maar juist bij Lukas en Paulus lees je van een heel andere functie van het spreken van de Geest dan het tot stand laten komen van het Woord van God. Ook dat werd aangezien als spreken van God: er werd gezag aan toegekend, ook al had het vaak weinig te maken met geloofsinhouden. Deze teksten geven niet de indruk dat deze fenomenen als tijdelijk van aard gezien werden. Dat is ook wel gebleken in de geschiedenis van de kerk. Ik ga op de universiteit graag het gesprek aan met andere geloofstradities, die een andere visie hebben op de relatie tussen Woord en Geest. Zelf wil ik meer gaan begrijpen van wat er in zo veel teksten uit de Vroege Kerk beschreven is: God spreekt op veel verschillende manieren tot Zijn kinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer