live
Binnenlandliveblog persconferentie

Versoepelingen, maar wellicht naar 80.000 besmettingen per dag

Tijdens een persconferentie, die vrijdagavond om 19.00 uur begint, worden versoepelingen aangekondigd. Er is goed nieuws voor onder andere winkeliers, kappers en studenten. Volg de persconferentie in dit liveblog.

Webredactie 14 January 2022 18:44

Advertentie

Drogisterijen werken tekort aan type 2-mondkapjes weg

Drogisterijen zeggen dat ze het type medische mondkapjes dat het kabinet adviseert snel in de winkel hebben. Kruidvat en Trekpleister verkopen deze mondkapjes al online en hebben ze maandag in de winkel. Etos zegt ook zeker maandag dit type mondkapje beschikbaar te hebben en in sommige winkels zaterdag al.

Het kabinet adviseert geen stoffen mondkapjes meer te dragen, maar medische mondkapjes van type 2, die beter beschermen dan type 1. Het OMT had dit eerder ook geadviseerd. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen beter type 2R dragen, dat nog een extra beschermend laagje heeft.

GGD’en overvallen door wijziging regels quarantaine

GGD’en voelen zich overvallen door het besluit van het kabinet dat het quarantainebeleid wordt versoepeld en hebben een week de tijd nodig om dat door te voeren. „Helaas zijn de GGD’en pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen”, stelt de koepelorganisatie GGD GHOR.

„De 25 regionale GGD’en zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari”, aldus de organisatie.

Rutte verwacht dat burgemeesters ‘verstandig’ zijn met handhaving

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat burgemeesters „verstandig” omspringen met de handhaving van de coronaregels. Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat op sommige plekken wordt toegestaan dat horecagelegenheden bij wijze van protest „eventjes’ de deuren openen. Maar dat moet „niet leiden tot een semi-openstelling”.

Rutte is ervan overtuigd dat strenge lockdown nodig was

Premier Mark Rutte denkt dat de strenge lockdown die het kabinet 18 december aankondigde, niet overbodig was. „Nee, deze was echt nodig”, zegt Rutte desgevraagd tijdens de persconferentie waarin het kabinet vrijdagavond versoepelingen aankondigde. „Daar ben ik echt van overtuigd.” Hij benadrukt de onzekerheid van de besmettelijkere omikronvariant en de druk op de zorg.

CIO-advies aan kerken komt nog

De overheidswebsite over religieuze bijeenkomsten is vrijdag licht gewijzigd –een verwijzing naar de „algehele sluiting” in de samenleving en naar de kerstdagen is verwijderd– maar vermeldt nog hetzelfde advies als tot nu toe gold.

KERK-CORONA-0026-HENK.jpg
beeld RD, Henk Visscher

Momenteel adviseert de regering, evenals het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), kerken „dringend” om erediensten uitsluitend digitaal te houden en fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken, of anders in „uitzonderlijke gevallen” een bezoekersnorm van vijftig personen aan te houden.

In november werd vanwege de toen geldende avondlockdown geadviseerd de kerkdiensten te vervroegen en voor 17.00 uur te beëindigen. Die tijdsgrens werd in de meeste overheidsadviezen van december niet meer genoemd. Vanwege de overgang naar een totale lockdown scherpte het CIO in haar laatste advies onder andere de bezoekersnorm verder aan.

Het CIO meldt desgevraagd de persconferentie af te wachten en daarna te overleggen.

De Protestantse Kerk in Nederland schrijft op de website dat het CIO-advies dinsdag wordt verwacht.

Kuipers introduceert uitlegscherm op corona-persconferentie

Met Ernst Kuipers als nieuwe minister van Volksgezondheid had de corona-persconferentie van vrijdagavond direct al een andere opzet dan de tientallen eerdere edities. Om zijn betoog over ontwikkelingen rond het coronavirus beter over het voetlicht te kunnen brengen, gebruikte Kuipers een scherm met grafieken en cijfers dat schuin achter hem was opgesteld.

ANP-442763298.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal
Kuipers: Bijna negen op tien 60-plussers hebben booster gehad

Ongeveer de helft van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus, heeft die inmiddels gehaald. Maar bij de 60-plussers is dat al bijna 90 procent, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Kuipers noemt de boosterprik “echt belangrijk, omdat hij de kans op infectie vermindert en ervoor zorgt dat je minder ziek wordt als je besmet raakt”. Op veel plekken is het al mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen om er een te halen, aldus de bewindsman.

De minister zal “blijven communiceren” dat de boosterprik nodig is. Hij zegt “heel goed” te snappen dat mensen daarvan balen, en dat zij na de vaccinatiecampagne van vorig jaar dachten voldoende beschermd te zijn. “Maar we zien nu dat met de huidige variant dat helaas niet meer zo is.”

Kuipers haalt buitenlands onderzoek aan waaruit blijkt dat de “reguliere vaccinatie” nog in ongeveer 50 procent van de gevallen beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname als gevolg van de omikronvariant. Na een boosterprik stijgt dat weer richting de 80 procent.

Hugo de Jonge kijkt ook

Overzicht maatregelen

De maatregelen op een rij.

Schermafbeelding 2022-01-14 om 19.48.48.png

Advertentie

Rutte: Dagelijks aantal besmettingen kan oplopen tot 80.000

Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. “Dat zijn enorme aantallen”, erkent premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

ANP-442763218.jpg
Rutte. beeld ANP, Sem van der Wal

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.

Kuipers: Na twee jaar in nieuwe fase pandemie

Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus zorgminister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, hoewel de bewindsman benadrukt dat het virus steeds verandert.

442763154.jpg
Kuipers. beeld ANP, Sem van der Wal

Door de omikronvariant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een “weloverwogen risico” te nemen met de versoepelingen. “Simpelweg omdat het moet”, zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.

Vaker mondkapje

Ook buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat is het nieuwe advies, meldt zorgminister Ernst Kuipers op de persconferentie. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

25 januari nieuw beslismoment

Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie. “En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters.”

Bezoek naar vier mensen

Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Wel benadrukt Rutte dat men niet meer dan een huishouden per dag moet bezoeken.

Horeca, evenementensector en de culturele sector blijven dicht

“Van alle kanten” neemt de druk toe om de coronamaatregelen te versoepelen, zegt premier Rutte. Dat begrijpt hij. Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) ziet het kabinet ook ruimte om regels los te laten, maar dat biedt nog niet voor alle sectoren soelaas. De horeca, de evenementensector en de culturele sector moeten nog even dicht blijven van het kabinet.

Kijk live mee

Coronahulp van militairen in ziekenhuizen niet meer nodig

De hulp van militairen bij de coronazorg in ziekenhuizen is niet langer nodig. De 60 militairen die bijsprongen in het UMC Utrecht en de 25 die hielpen bij VieCuri in Venlo hadden daar vrijdag hun laatste werkdag, meldt het ministerie van Defensie. Militairen helpen wel nog bij coronatesten en -vaccinaties.

Geen quarantaine nodig na booster of herstel van corona

Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in.

Besmettingen en opnames

Het aantal mensen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen is gezakt tot onder de duizend. Maar het aantal besmettingen is recordhoog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer