BinnenlandSchreeuw om leven

„Uitzending #Boos over wakes bij abortusklinieken boosaardig”

BNN/VARA-presentator Tim Hofman beschuldigt Schreeuw om Leven van het verspreiden van onjuiste informatie over abortussen. „Onterecht”, reageert Arthur Alderliesten, directeur van de prolife-organisatie.

10 December 2021 22:09
Arthur Alderliesten, directeur Schreeuw om leven. beeld VBOK
Arthur Alderliesten, directeur Schreeuw om leven. beeld VBOK

Het programma #Boos besteedde donderdag aandacht aan wakes van Schreeuw om Leven bij abortusklinieken. Een YouTubevideo van de uitzending is pakweg 200.000 keer bekeken.

Hofman verwijt Schreeuw om Leven vrouwen bij klinieken lastig te vallen met onjuiste informatie over abortus, terwijl op de site van de organisatie onderzoeken zouden staan die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Tien vrouwen die een abortus hebben ondergaan, overhandigen in het programma ingelijste „oorkondes” aan Schreeuw om Levendirecteur Arthur Alderliesten met teksten als „jij jouw geloof, ik mijn baarmoeder”. Een vrouw zegt daarbij: „Mijn lichaam is mijn keus.”

Hoe kijkt u terug op #Boos?

„Met gemengde gevoelens. Wij willen graag respectvol in gesprek over abortus. #Boos heet niet voor niets #Boos. Het laat boze mensen aan het woord. Dat is een ander uitgangspunt dan het onze.”

Zet #Boos een eerlijk beeld neer?

„Beslist niet. In het programma is volop geknipt en geplakt, waardoor Boos boosaardig is geworden. Een halve waarheid is een hele leugen.”

Een voorbeeld?

„Op een vraag over abortus na een verkrachting geef ik een uitgebreid antwoord. Ik vind dat je de maatschappelijke discussie over abortus niet via een verkrachting moet voeren. Ergens in mijn antwoord zeg ik: Dat weet ik niet. Alleen zo’n zin wordt geknipt, geplakt en uitgezonden.

Verder brengt het programma mensen in beeld met posters van geaborteerde foetussen. Schreeuw om Leven doet dat écht niet. Het programma wil een beeld creeëren.

#Boos beweert verder dat wij ons agressief gedragen bij abortusklinieken. Zij leveren daar echter geen énkel bewijs van of beeld bij. Van de politie en van burgemeesters horen wij juist het tegenovergestelde.”

Schreeuw om Leven valt vrouwen bij klinieken lastig met onjuiste informatie, zegt #Boos. Terechte kritiek?

,Nee. Dat is een frame dat ze gebruiken om ons niet serieus te hoeven nemen. Op onze site staan onderzoeken van gerenommeerde wetenschappers die hun onderzoeken via internationale onderzoekssites als PubMed en Research Gate. Alles volledig verifieerbaar.”

#Bóós zet een onjuist beeld neer, zegt u. De pot verwijt de ketel?

„Dat zijn uw woorden. Maar ik ontken ze niet.”

Hofman van #Boos vraagt u de onderzoeken te verwijderen.

„Daar zie ik dan weer geen aanleiding voor.”

Dr. Jenneke van Ditzhuijzen wijst er in #Boos op dat vrouwen op langere termijn niet echt psychiche klachten ontwikkelen na een abortus. De kritiek is dat prolife al bestaande psychosociale problemen toeschrijft aan abortus.

„Onderzoek van Van Ditzhuijzen loopt tot vijf jaar na een abortus. Langdurige effecten kent zij dus niet. Wij baseren psychische problemen bij abortus op onderzoek én op wat wij van vrouwen horen. We zeggen dat niet, omdat we dat leuk vinden, maar omdat het eerlijk is.”

U hebt een stapel oorkondes gekregen. Wat gaat u daarmee doen?

„De oorkondes liggen hier op mijn kantoor. Ik overweeg ze te koop aan te bieden. Voor 250 euro. Inclusief verzendkosten. De opbrengst is dan voor Schreeuw om Leven. Om hulp te bieden aan kinderen én moeders én vaders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer