Kerkgangers in buurtschap De Beek
In buurtschap De Beek, hemelsbreed tussen Uddel en Garderen, wonen zo’n 130 mensen. Aan de Paleisweg in De Beek staat een kerkgebouw met meer dan 1300 zitplaatsen.
Breeduit staat de kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland onder de bomen aan de Paleisweg. Naast de kerk bevindt zich ’t Schaapsschot, het catechisatiegebouw, met drie lokalen voor elf groepen catechisanten. In een van de lokalen wijst ouderling M. F. van de Beek op de schuifwanden: „Die kunnen er allemaal uit. Dan is hier ruimte voor 150 personen. Toch houden we de ledenvergaderingen in de kerk, want dan zijn we wel met 180 mansleden.”
Buurtschap De Beek behoort tot de burgerlijke gemeente Ermelo. Maar de meer dan 1100 leden en doopleden van de gereformeerde gemeente in Nederland komen uit de wijde omtrek, uit de dorpen Uddel, Garderen, Speuld en Ermelo.
Diaken W. van de Ridder vertelt over het ontstaan van de gemeente. „Het is begonnen met Gerrit Huisman, een boer uit Speuld. Hij kerkte in de hervormde kerk in Garderen. Omdat hij vond dat hij daar geen voedsel voor z’n ziel meer kreeg, ging hij gezelschappen houden, eerst in zijn eigen boerderij, later in schaapskooi ”Het Schot” in De Beek. Dat groepje groeide uit tot een afdeling van de gereformeerde gemeente in Barneveld. Op 2 augustus 1915 werd de gemeente De Beek-Uddel geïnstitueerd door ds. A. Janse uit Barneveld.”
De eerste kerk kwam er in 1922. Die werd meerdere malen verbouwd en uitgebreid, net zo lang totdat er niets meer uit te breiden viel. In 1987 werd het huidige kerkgebouw gebouwd.
Lezen en preken
Meer dan negentig jaar was de gemeente vacant. Ouderling Van de Beek: „Leesdiensten zijn natuurlijk slechts een hulpmiddel, maar wel een middel dat de Heere heeft willen zegenen. Onder leespreken zijn hier mensen in het hart gegrepen. Toch is het altijd het uitzien geweest van kerkenraad en gemeente om de levende verkondiging van het Woord te mogen ontvangen. Dat Woord is levend en krachtig en scherpsnijdender dan enig scherpsnijdend zwaard.”
Van 2002 tot 2010 diende ds. A. van Voorden de gemeente. Na zijn vertrek in 2010 bleef de gemeente opnieuw vacant. Maar op 10 mei 2022 zal de tweede predikant in De Beek-Uddel bevestigd worden, ds. M. Krijgsman, die nu nog in Arnemuiden staat. Kerkenraad en gemeente zijn er verwonderd over, zegt Van de Beek. „De Heere gaat door met Zijn eigen werk, ondanks alle donkerheid om ons heen. Er is toekomst, door genade, ook voor ons nageslacht. Het grootste zou zijn als we daar zelf onderwerp van mogen worden.”
Sober en eerbiedig
In de kerkzaal hangt de stilte van de doordeweekse dagen. Alles is hier sober en eenvoudig. „En zo willen we het ook”, zegt Van de Beek. „We hopen dat er eerbied van uit mag stralen.”
Links van de kansel staat een rek met zestien collectezakken. Voor de kansel staan een lessenaar en een doopvont. Daar staat ook altijd de knielbank, als zwijgende getuige van het woord van de Prediker: „Twee zijn beter dan één.”
Wat is kort samengevat de boodschap op zondag? Van de Beek: „De dood in Adam en het leven in Christus. We leren niet anders dan Jezus Christus en Dien gekruisigd. Alles wat daar van afwijkt, bedriegt de mens.”
Van de Ridder: „Het is door U, door U alleen, om het eeuwig welbehagen. Zo kunnen we het ook zeggen.”
Serie Buurtschapskerken
Dit is het vierde deel van een vijfdelige serie over kerken die in een buurtschap liggen, (ver) buiten de kern van een stad of dorp. Volgende week woensdag deel 5.