Economie

Hoger pensioen zit er bij veel fondsen waarschijnlijk nog niet in

Een verhoging van de pensioenen zit er voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse pensioenfondsen waarschijnlijk nog niet in. Daarvoor is hun financiële gezondheid volgens nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Aon nog te zwak. Recent is er in de Haagse politiek wel een voorstel ingediend om het indexeren van pensioenen snel makkelijker te maken, maar het is in de ogen van de deskundigen bij Aon nog maar de vraag hoeveel fondsen gebruik zouden willen maken van zo’n regeling.

ANP
1 December 2021 19:12

De beleidsdekkingsgraad, een graadmeter die aangeeft hoe de fondsen ervoor staan, bedroeg afgelopen maand gemiddeld 107 procent. Dat betekent dat ze 1 euro en 7 cent in kas hebben voor elke euro aan verschuldigd pensioen. Maar aangezien dit cijfer een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen die er slechter voor staan.

Onlangs schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een voorstel dat fondsen vanaf januari al de pensioenen mogen verhogen als hun beleidsdekkingsgraad eind dit jaar op 105 procent zit, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel. Ook het kabinet zei te willen meewerken aan zo’n regeling. Maar Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions, denkt dat het niet gezegd is dat alle pensioenfondsen die straks aan de voorwaarden voldoen, ook echt gebruik willen maken van deze mogelijkheid.

Als de fondsen geld zouden uitgeven aan indexatie van de pensioenen, dan kunnen ze dat geld later niet meer op een andere manier inzetten. „Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes”, benadrukt Driessen. Ze moeten volgens hem kijken naar het hele plaatje van alle in aantocht zijnde pensioenhervormingen. „Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommige fondsen wel een stapje zetten volgend jaar om het draagvlak te behouden”, erkent de expert.

Ouderenorganisaties reageerden onlangs nog sceptisch op het voorstel dat van de PvdA kwam. „De gepensioneerde verpleegkundige, agent en leraar gaan er geen cent op vooruit”, klonk het bij ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM. Ze wezen erop dat vooral de grootste pensioenfondsen van het land met hun dekkingsgraad nog onder het vereiste niveau zitten, waardoor miljoenen Nederlanders niets aan het voorstel zouden hebben. „En het overgrote deel van de fondsen dat naar verwachting volgend jaar wél kan indexeren, kon dat al zonder deze deal”, gaven ze ook aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer