FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet
Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. „Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook”, aldus Frentrop.
Ook wilde hij niet ingaan op uitspraken van Baudet „om te stoppen met luisteren naar klojo’s in witte jassen”, zo hield senator Maarten Verkerk van de ChristenUnie de FVD’er voor. Frentrop zei niet te willen reageren op zaken die niet in de Eerste Kamer zijn gezegd, „anders blijf ik aan de gang”.
Baudet omschreef de vaccinaties tegen corona vorige week nog als „semi-verplichte gifinjecties”. Via Twitter riep hij eerder al mensen op zich niet te laten vaccineren. Dat de fractievoorzitter in de Eerste Kamer zijn partijleider nu afvalt op dit voor Forum zeer belangrijke thema, is opmerkelijk. Frentrop is een oudgediende in de partij. Hij sloot zich eind 2016 aan bij Forum. Samen met Baudet schreef hij het boek De ravage van tien jaar Rutte. Dat boek kwam eind 2020 uit.
Baudet laat in een reactie weten dat het de persoonlijke keuze van Frentrop was om zich te laten vaccineren. „Die vrijheid heeft iedereen en zoals bekend is FVD een voorstander van maximale vrijheid om te beschikken over het eigen lichaam. Maar inderdaad: wij verschillen van mening over de baten en risico’s van de coronavaccins.”
De Senaat praat de hele dag over de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels en niet-essentiële dienstverlening zoals kappers. De Tweede Kamer nam dat wetsvoorstel eerder deze maand aan. Behalve steun van de vier coalitiepartijen waren ook GroenLinks, PvdA en fractie Den Haan voorstander. In de Senaat vormen deze partijen een meerderheid.
De Eerste Kamerfracties hebben veel vragen gesteld aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge, die later dinsdag antwoordt. De grootste twijfels gaan over de effectiviteit, uitvoerbaarheid en de handhaving. Het is nog niet duidelijk welke partijen precies voor het wetsvoorstel gaan stemmen. De stemming is vanavond, vlak na het debat.