Binnenland

Drukke tijd voor winterstalling tuinplanten in Elst

„Bizar.” Zo vat eigenaresse Bea Rikken van Groencentrum ’t Betuwe Hoekje in Elst (Gelderland) de drukte aan ‘wintergasten’ samen. Zo vol als nu heeft haar kas nog nooit gestaan.

Gert Janssen
17 November 2021 15:58
Bea Rikken heeft planten in alle soorten en maten in haar winterstalling staan. beeld VidiPhoto
Bea Rikken heeft planten in alle soorten en maten in haar winterstalling staan. beeld VidiPhoto

Ieder vrij plekje in de 3000 vierkante meter grote kas staat bol van de tuinplanten. Van piepklein en uiterst zeldzaam, tot reuzen van 4 meter hoog. En ze komen uit het hele land, want veel concurrentie heeft de Betuwse winterstalling niet. „Er zijn wel wat kwekers die dit in het verleden hebben geprobeerd, maar het is best veel werk. Je moet dit bovendien met liefde en passie doen”, legt Rikken uit.

Wat zo’n dertig jaar geleden is begonnen met een paar plantjes, is inmiddels uitgegroeid tot een serieus verdienmodel met ruim 2000 winterlogees in de kas. Particulieren, maar ook hoveniers, gebruiken het Betuwse bedrijf om hun tuinplanten tijdens de winterperiode vorstvrij te stallen. „In hun eigen huis is daar vaak niet de ruimte voor of het is er te warm. Hier wordt de temperatuur op zo’n 5 graden gehouden.”

Herkennen

Voor Rikken begint het werk al halverwege september. Dan worden de eerste exemplaren gebracht of op afspraak door haar opgehaald. Want ook dat is mogelijk. Alles wordt genoteerd en secuur bijgehouden om later misverstanden te voorkomen. „Sommige mensen herkennen namelijk later hun eigen plant niet meer.” Afrekenen gebeurt ook vooraf, waardoor er in die dertig jaar nog nooit een wanbetaler is geweest.

Zijn de planten er in tal van soorten en (pot)maten, voor de klanten geldt hetzelfde. „Het zijn wel allemaal groenliefhebbers, dat hebben ze gemeen met elkaar”, zegt de groenondernemer. De grootste huurder neemt zelfs 60 vierkante meter ruimte in beslag.

„Klanten betalen per vierkante meter, of dat het nu om dertig kleine plantjes gaat of één grote. Voor ons maakt dat niet uit. We hanteren twee prijzen. Van 1 oktober tot 1 april betaalt de klant 37,50 euro. Als de planten langer blijven staan, is het tarief 47,50 euro. Half juni zijn we weer helemaal leeg. Over de prijzen valt bij ons niet te onderhandelen, ook niet als ze later in het seizoen komen.”

In de winterperiode houdt Rikken haar gasten nauwlettend in het oog. „Alle planten krijgen individueel water en we houden hun conditie goed in de gaten. In het voorjaar zorgen we voor bemesting of worden ze indien gewenst omgepot.”

Vorst

De planten staan in de stalling wel voor eigen risico, benadrukt ze. „Ik doe 100 procent mijn best, maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. In december vorig jaar kregen we bijvoorbeeld na een nacht met vorst nog planten binnen. Dat heb ik op het contract genoteerd, want in de lente weet je zoiets echt niet meer. Uiteindelijk gingen ze dood. Veel planten kunnen nog niet tegen één graadje vorst.”

Wordt bij het stallen netjes een volgorde aangehouden –grote planten achteraan, kleintjes op de voorgrond– bij het terugbrengen of ophalen is dat lastiger.

Rikken: „Ik haal alles zelf uit de kas. Daarmee voorkom je dat iedereen er aan gaat lopen trekken en slepen, met mogelijk schade aan andere exemplaren als gevolg. Maar het kost wel moeite om in een overvolle kas een plant tussen de andere vandaan te halen.”

Bea Rikken runt het bedrijf vrijwel alleen. „Alleen in de weekenden krijg ik hulp van mijn man en kinderen. Het is een relatief korte, drukke periode, maar ik doe dit wel met enorm veel plezier. Vervelende klanten heb ik eigenlijk nog nooit gehad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer