Mens & samenleving

De Vraag: Minder behoefte aan seksualiteit dan de partner

Ik (vrouw van 28, drie jaar getrouwd) merk dat ik minder behoefte aan seksueel contact heb dan mijn man. Het maakt me onzeker. Eigenlijk is onze seksualiteit voor mij vanaf het begin van ons huwelijk behoorlijk teleurstellend. Mankeert er iets aan mij?

Janette Hertog
12 November 2021 07:22
beeld Jos Ansink
beeld Jos Ansink

Wat dapper dat je deze kwetsbare en persoonlijke vragen stelt. Ik kan me goed voorstellen dat wat je schrijft je onzeker maakt. Wat me opvalt is dat je jullie seksualiteit vanaf het begin als een grote teleurstelling ervaart. Heb je hierover samen met je man kunnen praten? Weet je ook hoe het voor hem is dat de seksualiteit tussen jullie voor jou teleurstellend is?

Binnen een liefdesrelatie groeit het verlangen naar intimiteit en seksueel contact. Het verlangen in seksueel contact kan echter van persoon tot persoon en van moment tot moment verschillen. Dat is normaal. Veel stellen hebben hiermee te maken. Er zijn veel factoren die daarbij een rol spelen. Persoonlijke factoren, maar ook verschillen tussen man en vrouw.

17675566.JPG
Albert Bronkhorst, relatietherapeut. beeld RD

Onvoldoende communicatie vormt vaak een belemmering voor het aangaan van intimiteit en seksueel contact. Het is spannend en ingewikkeld om er woorden aan te leren geven en die ook nog eens te delen met een ander. Onverdeelde aandacht voor elkaar en interesse in elkaars persoonlijke leven zijn belangrijke voorwaarden voor het verlangen naar lichamelijk contact en seksualiteit. Het is goed om te leren praten over seksualiteit en wat je fijn en seksueel plezierig vindt. Alleen wanneer jullie al pratend en oefenend wensen, grenzen en verlangens met elkaar hebben leren delen, ontstaat er ruimte om jezelf ongehinderd aan de ander over te durven geven én je samen een te voelen. Tijdens een vrijpartij doen lichaam en geest volledig mee. Het vrouwenlichaam doet dat anders dan het mannenlichaam. Het vraagt om kennis van je eigen lichaam om te weten wat jij prettig en seksueel opwindend vindt. Seksualiteit mag je daarom zien als een proces dat je samen moet leren, een leven lang!

Ons beeld over liefde, intimiteit en seksualiteit wordt grotendeels gevormd vanuit de cultuur waarin we leven en de boodschappen die we dagelijks via (sociale) media te zien en te horen krijgen. Hierin lijken relaties, communicatie en seksualiteit vaak perfect te lukken en niet zelden voeren beschikbaarheid en het genieten van seksualiteit de boventoon. Wanneer in jouw beleving niet aan dat beeld voldaan wordt, kan zomaar het gevoel van onzekerheid en teleurstelling ontstaan. Ik wil je daarom adviseren om allereerst veel met je man over jullie seksualiteit en jullie (verschil in) beleving en seksueel verlangen te praten. En je samen te verdiepen in goede en eerlijke literatuur over man-vrouwrelaties, intimiteit en seksualiteit.

Daarnaast kunnen gesprekken met een hulpverlener die seksualiteit als zijn/haar specialisme heeft zeker helpen, zodat ook jullie kunnen leren genieten van jullie seksualiteit.

Albert Bronkhorst, relatietherapeut en seksuologisch hulpverlener ABConsults


Meer over
De Vraag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer