Hoe komt gehandicaptenzorg in reformatorisch Nederland coronagolf door?
In Kroonheim in Uddel, onderdeel van Adullam, stierven afgelopen anderhalve week vier cliënten met ernstige beperkingen aan corona. Wat merken soortgelijke reformatorische instanties elders in Nederland van de oplaaiende pandemie?
Vrijwel alle van de zeventien locaties van Adullam hebben te maken met corona. Dat zegt bestuurder Bram Prins van de reformatorische organisatie voor gehandicaptenzorg donderdag desgevraagd.
Tot dusver overleden de afgelopen twee weken vijf cliënten aan het virus. Het gaat om vier mensen op de locatie Kroonheim in Uddel en één op de locatie Streekheim in Staphorst. Op de locaties van Adullam waar corona is uitgebroken, variëren de ziektebeelden, zegt Prins. „Soms zijn of waren mensen behoorlijk ziek. In veel andere gevallen hebben mensen lichte klachten.”
Ingrijpend
Dat er in korte tijd in Uddel en Staphorst vijf cliënten van Adullam overleden aan corona, is „diep ingrijpend”, zegt Prins. „Zaterdag kreeg ik berichten over vier van de vijf sterfgevallen binnen. Het gaat in meerdere gevallen om mensen die ik al jarenlang kende.”
In deze crisistijd is Prins blij dat hij leiding geeft aan een organisatie „waar de Bijbel open gaat.” „We mogen de mensen wijzen op de weg tot behoud. De echte geborgenheid is voor ons allemaal alleen door een waar geloof bij de Heere Jezus te vinden.”
Mondkapje
In de zeventien locaties van Adullam zijn weer tal van coronamaatregelen ingevoerd, geeft Prins aan. „Daar is draagvlak voor. Zo is in veel gevallen het mondkapje weer verplicht. De basismaatregelen worden nauwgezet nageleefd, voor zover dat in de zorg mogelijk is. Kantoorpersoneel werkt voor een belangrijk deel weer thuis.”
De vaccinatiegraad op de locaties van Adullam ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Over dat thema wordt onder personeelsleden „open gesproken”, zegt Prins. „Er is respect voor elkaars mening. Discussies gaan niet in de trant van: Jij bent goed of fout. Ik lees in de landelijke pers verhalen dat ongevaccineerd zorgpersoneel met een scheef oog wordt aangekeken door gevaccineerde collega’s. Maar bij Adullam merk ik dat niet.”
Hartverwarmend
Zakt Prins de moed in de schoenen nu de pandemie weer oplaait? „Nee. Heel mooi vind ik de solidariteit onder het personeel van Adullam. Zo sprongen onlangs personeelsleden die normaal werken in ons dagactiviteitencentrum in Nunspeet in op het zwaar getroffen Kroonheim in Uddel. Dat vind ik hartverwarmend.”
De druk op het personeel in een deel van de instellingen van Adullam is fors, zegt Prins. „Soms is het puzzelen om roosters gevuld te krijgen.”
Sirjon
In ongeveer een kwart van de 22 locaties voor gehandicaptenzorg van de reformatorische Zorggroep Sirjon zijn afgelopen twee, drie weken coronabesmettingen opgedoken, zegt bestuurder Ad Plomp donderdag desgevraagd. „We testen heel veel. Mensen worden ziek, gaan in quarantaine, maar herstellen ook weer.”
Plomp is „dankbaar” dat afgelopen weken tot dusver geen cliënten overleden zijn door corona. In totaal krijgen zo’n 550 mensen met een beperking zorg op een locatie van Siloah, dat onder de koepel van Sirjon valt.
Binnen het personeels- en cliëntenbestand van Siloah ligt de vaccinatiegraad „relatief laag”, zegt Plomp. „We werken met een kwetsbare doelgroep. Dat vraagt alertheid van iedereen. Dat betekent dat we waar nodig maatregelen invoeren die onze mensen beschermen.”
De Schutse
Bij De Schutse, een reformatorische instelling voor gehandicaptenzorg, valt de impact van de huidige coronagolf op cliënten „erg mee.” Dat zegt bestuurder Klaas Ruitenberg donderdag desgevraagd. Zo waren er afgelopen weken geen sterfgevallen. De Schutse (650 medewerkers) biedt zorg aan zo’n 250 mensen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurt voor een belangrijk deel op locaties in Kesteren, Achterberg, Opheusden en Oud-Vossemeer. In Opheusden moest recent een groep in quarantaine. De vaccinatiegraad ligt „zeker onder cliënten heel laag”, zegt Ruitenberg.
Valt het aantal besmettingen volgens Ruitenberg onder bewoners mee, bij medewerkers en vrijwilligers ziet hij een ander beeld. „Zij worden meer dan in voorgaande golven besmet. Dat heeft, zo hoor ik, ook te maken met het feit dat die medewerkers weer meer verjaardagen en bruiloften bezoeken dan eerder in de pandemie. Dat zorgt voor meer besmettingen.”
Het wordt lastiger de zorg te regelen, merkt Ruitenberg. „Het ziekteverzuim neemt toe. Nogal wat zorgmedewerkers zijn een beetje aan het eind van hun latijn.”