Synode HHK schort besluit over naam op
De synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft zaterdag besloten de stemming over de naamsovereenkomst met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) door te schuiven naar een volgende vergadering. De synode nam een ordevoorstel van deze strekking met 37 tegen 11 stemmen aan.
Dat meldde de scriba van de HHK, ds. R. van Kooten, zaterdagavond in een persverklaring.
In de synodevergadering van augustus had de synode van de HHK besloten om de naam -Hersteld Hervormde Kerk- in principe te aanvaarden, zo meldt de verklaring. De synode was zaterdag in dubbele samenstelling in Soest bijeen om deze naamswijziging ook in de kerkorde te kunnen doorvoeren.
Hoewel, aldus de persverklaring, het moderamen de naamswijziging unaniem verdedigde „om zo ook te voldoen aan de vaststellingsovereenkomst die begin september met het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland gesloten werd”, werd aan het eind van de besprekingen vanuit de vergadering een ordevoorstel ingediend tot uitstel van de besluitvorming. Dit voorstel werd aangenomen.
„Omdat volgens de afgevaardigden in de gemeenten nog niets te merken was van een verandering in het optreden van de Commissie van Bijzondere Zorg maar juist in steeds meer gemeenten ingrijpende maatregelen worden ervaren, wilde het merendeel van de synode de zaak vooruitschuiven”, aldus het persbericht. „Vanwege de belofte wilde men de naamswijziging nu niet afstemmen en vanwege de pijnlijke ervaringen anderzijds niet aannemen. De synodeleden vonden het met name ongelofelijk dat op plaatsen waar geen of bijna geen mensen zijn die tot de PKN willen behoren, nochtans wel schaduwkerkenraden worden gevormd met ambtdragers uit andere gemeenten. Alsof het willens en wetens stuk moet.”
De voorzitter van de synode, ds. D. Heemskerk, zei op de vergadering door het ordevoorstel „verrast” te zijn en „er niet op gerekend te hebben.” Het moderamen van de HHK heeft unaniem tegen het ordevoorstel gestemd.
„Ik hoop dat het moderamen van de PKN niet gebelgd zal reageren, maar er een uitdaging in ziet om werkelijk te laten zien dat de moderamina in goed overleg de bestaande geschilpunten willen bespreken en tot een oplossing willen brengen”, aldus ds. Van Kooten in de verklaring. „Als moderamen willen wij de besprekingen voortzet ten. Dat heeft de synode ons ook niet verboden, al wordt het er voor ons niet gemakkelijker op.”
Dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, reageert „teleurgesteld” op het feit dat de synode van de Hersteld Hervormde Kerk de besluitvorming over de naamsovereenkomst heeft opgeschort. „Ds. Van Kooten heeft mij zaterdagmiddag gebeld en me de beslissing van de synode kenbaar gemaakt. We zullen ons op de situatie die nu ontstaan is, moeten beraden. Er ligt een overeenkomst die wij gesloten hebben met het moderamen van de HHK. Nu de besluitvorming door de synode is opgeschort, is de verwarring groot, ook naar ons toe. Toen we de naamsovereenkomst sloten, hebben we heel duidelijk gesteld dat de beslissing over de naam losstond van allerlei andere zaken waar we over praten. Over het feit dat de synode van de Hersteld Hervormde Kerk deze naamsovereenkomst, ondanks het feit dat hun eigen moderamen achter die overeenkomst staat, nu niet bekrachtigt, maak ik me grote zorgen. Hebben wij in het moderamen van de HHK wel een gesprekspartner?”
Of de Protestantse Kerk uitvoering van de naamsovereenkomst eventueel bij de rechter zal afdwingen, kan dr. Plaisier niet zeggen. „Zo ver ben ik nog niet. Het enige wat ik kan zeggen, is dat we ons zullen moeten beraden op de situatie die nu lijkt te ontstaan.”