Ds. Kommerie: Kerkmuren vallen weg in de krijgsmacht
In de krijgsmacht vallen kerkmuren weg, meent ds. J. Kommerie. „Maar de militairen willen wel graag weten hoe je denkt.”
De hersteld hervormde predikant, die sinds ongeveer een jaar krijgsmachtpredikant is, sprak zaterdag tijdens een ontmoetingsdag voor militairen. De bijeenkomst in Echos Home De Schakel te Ermelo werd georganiseerd door de werkgroep militairen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Vertegenwoordigers van het deputaatschap militairen van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) waren aanwezig.
Secretaris Harm Engels van de werkgroep vindt het hoopvol dat de deputaten er waren. Hij zei dat er nog geen concrete stappen voor samenwerking gemaakt zijn, maar dat men wel elkaars nieren proeft. De christelijke gereformeerde deputaten waren positief.
Ds. J. den Boer, voorzitter van de werkgroep, stelde dat de Heilige Geest werkt zonder kerkmuren. Hij herinnerde aan de tijd dat hij in Afghanistan zat en er allerlei niet-kerkelijke jongeren tijdens de zondagse diensten aanwezig waren. „Ze hoefden niet te weten hoe groot hun zonden waren, omdat ze die wel kenden. Ze vroegen mij om te vertellen wie Jezus is. „Laat ons maar zien waarom we Jezus Christus nodig hebben”, zeiden ze.”
Vliegbasis Woensdrecht
Ds. Kommerie is geplaatst op de vliegbasis Woensdrecht, waar ongeveer 2000 mensen werken. Hij werkt in een team met vier geestelijk verzorgers.
Ook hij zei dat kerkmuren in de krijgsmacht wegvallen. Als ds. Kommerie zich introduceert bij een groep willen de deelnemers wel graag weten uit welke hoek hij komt. Dan vertelt hij dat hij van de orthodoxe richting is. Zijn gesprekspartners willen dan weten hoe hij denkt en waarom hij predikant is geworden bij de krijgsmacht. Hij zegt dan dat hij het mede geworden is om de vooroordelen in de krijgsmacht over orthodoxe christenen weg te nemen.
De belangrijkste reden is echter die van de barmhartige Samaritaan. „Wij als kerken zijn vaak net als de priester en de leviet. We lopen om de schrijnendste gevallen heen. Ik wil er als een naaste zijn en het gesprek voeren op het scherp van de snede.”
Leden van de kerkelijke gemeente durven volgens hem hun diepste gevoelens vaak niet uit te spreken. „Militairen zeggen gemakkelijker dat ze boos zijn op God, waarna een gesprek van hart tot hart mogelijk is.”
Vliegbasis Leeuwarden
Er zouden twee christelijke gereformeerde krijgsmachtpredikanten aanwezig zijn. Ds. H. van Eeken was echter verhinderd vanwege een oefening op zee. Ds. W. de Bruin was er wel. Hij is geplaatst op vliegbasis Leeuwarden, waar bijna duizend mensen werken.
Over zijn ”drive” voor dit werk zei hij dat hij iets buiten de kerk wilde doen om de seculiere wereld te leren begrijpen. Ook hij ontdekte geen kerkmuren in de krijgsmacht. „De mensen weten dat ze bij een dominee terecht kunnen voor de dingen van het leven. Net zoals Jezus in het gesprek met de Samaritaanse vrouw deed, zo probeer ik ook bij het hart van mensen te komen. Soms lukt het, soms merk je afweer.”
Dat neemt niet weg dat er momenten zijn om het christelijk geloof ter sprake te brengen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst met studenten van de Koninklijke Militaire Academie. „Ik heb het gehad over Genesis 3. Er was toen nieuwsgierigheid naar wat geloven is.”
Ds. De Bruin heeft ook contact met christelijke militairen op de vliegbasis. Soms gebeurt dat onverwacht als ze hem herkennen aan het kruisje op zijn militaire kleding. Ook is hij dikwijls aanwezig bij een groep militairen die één keer in de week samen bidt in de kapel. „Ik tref er steeds weer andere christenen aan.”