Binnenland

Ook de burgemeester van Ede heeft vrijheid van meningsuiting

Burgemeester Verhulst van Ede schreef een boek over kritische burgerjournalisten. Van minister Slob mag dat. „Ook een burgemeester heeft vrijheid van meningsuiting.”

Jan Kas
28 October 2021 20:48
Verhulst: „Boekje met serieuze ondertoon.” beeld ANP, Jeroen Jumelet
Verhulst: „Boekje met serieuze ondertoon.” beeld ANP, Jeroen Jumelet

Tjerk, Joost, Bert en Mo. Samen vormen ze EdeCity, een denkbeeldig digitaal platform voor kritische Edenaren. Plaatselijk onrecht stellen ze met verve aan de kaak. De overheid zetten ze steevast neer als ondoorzichtig en onbetrouwbaar. Mo, mogelijk een ambtenaar van de gemeente, trekt anoniem stevig van leer. In twintig ironische verhalen beschrijft de Edese burgemeester René Verhulst in ”Stakende stemmen” de lotgevallen van de burgerjournalisten.

Ede heeft al zo’n weblog: EdeDorp. Ene Mo hekelt in pittige bijdragen steken die de gemeente Ede in zijn ogen telkens weer laat vallen. Onbekend is wie er achter het pseudoniem schuilgaat.

„Verhulst noemt EdeCity en zijn redactieleden op de achterflap wel ‘denkbeeldig’, maar er zitten zo veel toespelingen richting EdeDorp in dat ik dit boekje haast niet anders kan lezen dan als kritiek op dit platform”, zegt journalist en Edenaar Marc van der Woude. Hij wijdde op zijn eigen internetblog een uitgebreide recensie aan ”Stakende stemmen”.

Lastige burgers

In een nadere verklaring houdt de burgemeester vol dat zijn boek „een fictief verhaal” is. „De schetsen proberen te wijzen op de risico’s van sociale media, ongefundeerde meningen, anonieme veronderstellingen en misverstanden door desinformatie.”

„Ik prikkel, het is satire”, legde Verhulst uit in het blad Binnenlands Bestuur. „Maar het boekje heeft zeker een serieuze ondertoon. Sommige dingen horen niet, ook niet op een lokale website. Je behoort geen ruimte te geven aan iemand die anoniem wil blijven.”

„De burgemeesterlijke bijval in de strijd tegen nepnieuws is hartverwarmend”, reageerde mediajournalist Karel Smouter in NRC. „Toch leest dit boekje vooral als een ongepaste reprimande vanuit het gemeentehuis aan een stel lastige burgers met een weblog.”

Kamervragen

De Tweede Kamerleden Kwint en Leijten, beiden SP, stelden vragen aan demissionair mediaminister Arie Slob. Zij signaleren dat inwoners zelf kwesties over het voetlicht willen brengen nu lokale media steeds minder over de plaatselijke politiek berichten. „Vindt u het dan gepast dat een burgemeester in een boek een kritisch lokaal weblog op de hak neemt, waarbij de gelijkenissen met een bestaande lokale weblog talrijk zijn?”

„Ook een burgemeester heeft vrijheid van meningsuiting en mag in een door hemzelf gekozen vorm reflecteren op lokale media”, antwoordde Slob deze week.

Ondertussen is het boek koren op de molen van EdeDorp. Columnist Douwe somt allerlei misstanden in Ede op: de slechte luchtkwaliteit, de „dramatische” verkeersveiligheid, de door stikstof wegkwijnende natuur, hoge windmolens, gebrek aan bestuurlijke transparantie. „Ga zo maar door. Soms zou je willen dat er dan een platform is dat dit soort zaken aan de kaak stelt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer