Economie

Uitbraak vogelgriep schok voor pluimveesector

Pluimveehouders in heel Nederland kijken met grote bezorgdheid naar de ontwikkelingen in Zeewolde (Flevoland). Dinsdag bleek dat daar hoogpathogene (zeer besmettelijke) vogelgriep is uitgebroken op een biologische leghennenhouderij.

26 October 2021 15:44
Medewerkers van de NVWA zijn dinsdag bezig met de ruiming van het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Zeewolde. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Medewerkers van de NVWA zijn dinsdag bezig met de ruiming van het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Zeewolde. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Pluimveehouders Vakbond spreekt van een drama voor het getroffen bedrijf en een schok voor de hele sector. Hij vreest een „rampscenario” als in de omgeving meer bedrijven besmet blijken.

Volgens Ernest Bokkers, beleidsmedewerker bij de vakgroep Pluimveehouderij van boerenorganisatie LTO, kan de uitbraak grote gevolgen hebben voor de Nederlandse export van pluimvee, vlees en eieren. „De uitbraak moet internationaal gemeld worden. Vaak reageren landen dan snel met importbeperkingen.”

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft dinsdag met ingang van 12 uur een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld. De 36.000 dieren op de besmette boerderij worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

De ophokplicht moet het risico op insleep van het virus uit wilde vogels verkleinen. De plicht geldt voor commercieel pluimvee (kippen, kalkoenen, eenden). Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren ook afschermen om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.

In een straal van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf aan de Duikerweg in Zeewolde geldt een vervoersverbod. Dat betekent dat het transport van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel en ook van andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met pluimvee verboden is.

Broederij Verbeek

In dit gebied ligt onder meer een belangrijke eierbroederij: Verbeek. Kuikens die uit het ei komen, mogen voorlopig niet op transport en moeten op de broederij zelf worden opgevangen. Ook mogen geen nieuwe broedeieren worden aangevoerd.

Vogelgriep-NL-26102021.jpg
beeld ANP

Volgens pluimveehoudersvoorman Oplaat kan de minister een corridor aanwijzen om transporten van en naar de broederij mogelijk te maken, maar dan mogen in de directe omgeving van het besmette bedrijf (straal van 3 kilometer) geen nieuwe gevallen voordoen. De zes pluimveebedrijven die daar liggen worden nog onderzocht.

Grote vraag is of het virus ook elders in Nederland aanwezig is. Minister Schouten heeft dinsdag de zogeheten deskundigengroep dierziekten gevraagd om een risicobeoordeling. Volgens Oplaat heeft de pluimveesector hier twee weken geleden al op aangedrongen, toen bleek dat elders in Europa wilde vogels besmet waren met vogelgriep. „Als er eerder een ophokplicht was ingesteld, hadden we deze uitbraak misschien niet gehad.”

De meeste Nederlandse pluimveehouders houden hun kippen altijd binnen, maar enkele honderden boerderijen hebben een uitloop. Het gaat om biologische pluimveehouderijen en om bedrijven die zogeheten vrije uitloopeieren produceren.

Vrijwillig de kippen naar binnen doen is er voor deze bedrijven niet bij, want dan verliezen ze hun erkenning. Ze mogen hun eieren dan alleen als regulier ei verkopen. „Dan brengen ze veel minder op, terwijl deze pluimveehouders juist hogere kosten maken om de kippen buiten te laten lopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer