Buitenland

Klimaatdoelen Parijs bedreigd door toename olie- en gaswinning

Landen houden zich volgens VN-milieuagentschap UNEP niet aan de afgesproken hoeveelheden fossiele brandstoffen die mogen worden gewonnen.

Redactie buitenland
20 October 2021 08:05Gewijzigd op 20 October 2021 11:44
Droogte in Irak. beeld AFP, Ahmad al-Rubaye
Droogte in Irak. beeld AFP, Ahmad al-Rubaye

Tot 2030 gaan landen wereldwijd meer dan twee keer zoveel olie, aardgas en steenkool winnen als maximaal toelaatbaar is om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen.

In Parijs is afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van stoffen als CO2 dusdanig te verminderen dat de aarde maximaal 1,5 graden Celsius opwarmt ten opzichte van het pre-industriële temperatuurgemiddelde.

Als de productie doorgaat zoals gepland, dan warmt de aarde meer op dan 1,5 graden, melden de onderzoekers. Daarom moet volgens de UNEP direct worden gestopt met het verhogen van de productie van fossiele brandstoffen. In 2030 moet de productie gehalveerd zijn.

Volgens UNEP gaat de productie tot 2040 alleen maar omhoog. Zoals het nu lijkt, wordt er tot dan zoveel geproduceerd, dat de aarde meer gaat opwarmen dan 2 graden.

Vooral de productie van kolen baart de VN zorgen. Die is flink toegenomen tijdens de coronapandemie en stijgt in sommige landen met 240 procent ten opzichte van wat nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het VN-rapport is tien dagen voor een belangrijke klimaattop in Glasgow gepubliceerd.

De Britse premier Boris Johnson zette dinsdag intussen zijn ambitie uiteen voor een „groene revolutie” die westerse economieën zou dwingen af te kicken van hun eeuwenoude verslaving aan fossiele brandstoffen. De lancering van de plannen komt ruim een week voor het begin van de internationale klimaatconferentie in het Britse Glasgow.

Johnson, die ooit sceptisch was over klimaatverandering, presenteerde zijn 368 pagina’s tellende zogenoemde netto nul-strategie tijdens een bijeenkomst met investeerders en multinationals. „Een groene industriële revolutie, gestimuleerd door de nieuwe vrijheden van de brexit”, aldus de premier.

Het document is in feite een verzameling langetermijnbeloften, waarvan sommige met voorbehoud, om de vijfde economie ter wereld over te laten stappen naar milieuvriendelijkere technologieën. Het gaat daarbij van schone elektriciteit „onder voorbehoud van veiligheid en levering” naar „het banen van een pad” voor duurzame verwarming in woningen, dus met steeds minder koolstofuitstoot. Elektriciteit moet goedkoper worden en gas duurder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer